Belgen leveren cameratechnologie Playstation 4

De Playstation 4 van Sony werd vrijdag uitgebracht in de VS. Het Belgische Softkinetic levert de technologie van de optionele bewegingscamera. ©Bloomberg

Softkinetic, de Brusselse producent van 3D-cameratechnologie, heeft een belangrijke deal afgesloten met de Japanse groep Sony over het gebruik van zijn technologie in de gameconsole Playstation 4 (PS4). Het Belgische bedrijf bestudeert zijn strategische opties, nu het klaar staat voor een periode van sterke groei.

Het jaar 2013 zal in de annalen van Softkinetic met gouden letter geschreven worden. Nadat het Brusselse bedrijf eerder dit jaar zijn plaats op de pc-markt veilig stelde via een deal met Intel, doet het dat nu ook op de markt voor videogames.

Sony heeft ons geselecteerd om de technologie te leveren voor bewegingsherkenning op de nieuwe spelconsole Playstation 4’, zegt Michel Tombroff, de CEO van Softkinetic. Die console is sinds vrijdag te koop in de VS en eind deze maand ook in ons land. Het Brusselse bedrijf levert niet de camera’s zelf, maar wel de noodzakelijke software. Microsoft brak de markt voor bewegingsherkenning enkele jaren geleden al open met zijn Kinect-systeem, maar nu wordt die technologie echt mainstream, zegt Tombroff.

Het contract levert Softkinetic onmiddellijk een belangrijk bedrag op, plus een vergoeding die afhangt van het aantal verkochte games dat de 3D-technologie gebruikt. De leidende game-ontwikkelaar Ubisoft mag de spits afbijten met ‘Just Dance 2014’, de laatste versie van 's werelds populairste dans-game. Van alle versies van 'Just Dance', op de diverse game-platformen, zijn er tot vandaag wereldwijd al meer dan 42 miljoen exemplaren verkocht. Softkinetic werkt met andere ontwikkelaars samen om snel meer games op de mark te krijgen, zegt Tombroff.

Massamarkt

Via de alliantie boort Softkinetic een massamarkt aan: Sony gaat er zelf van uit dat het nog dit jaar drie miljoen stuks van de PS4 zal kunnen verkopen, en 5 miljoen tegen maart 2014. De 3D-camera is weliswaar een optioneel accesssoire (met een prijskaartje van zowat 60 dollar) en maakt dus geen vast deel uit van de console. Maar zelfs als slechts een klein percentage van de PS4-bezitters een camera koopt, gaat het potentieel om honderdduizenden toestellen.

De deal is een nieuwe stap in de strategie van Softkinetic om een leverancier te worden van 3D-technologie aan de grote ‘platformbedrijven’, die de macht hebben om de technologie op grote schaal te commercialiseren. Het akkoord dat het bedrijf eerder dit jaar met de Amerikaanse chipreus Intel sloot, maakt de weg vrij voor 3D-toepassingen in computers. De eerste concrete toepassing daarvan is de ‘Senz 3D’, een bewegingscamera van het bedrijf Creative die op de laptop kan worden aangesloten. ‘Verkoopcijfers daarvan hebben we nog niet gekregen, maar ik weet wel dat de voorraad bij Amazon.com al twee keer uitgeput was’, zegt Tombroff.

De komende maanden hoopt Softkinetic nog deals in andere sectoren te kunnen aankondigen. ‘Zo zullen we binnenkort een aankondiging doen over een samenwerking met de auto-onderdelenfabrikant Delphi. We werken met hen aan nieuwe toepassingen voor in de auto, waarbij het bedienen van knoppen vervangen kan worden door handgebaren.’

3D-scanners

‘Een heel interessante nieuwe markt is die van scansystemen voor 3D-printers. We werken daar samen met zowel printerfabrikanten als softwarebedrijven’, aldus Tombroff, die hier nog geen namen mag noemen.

Softkinetic toonde vorige week op de Expand-beurs in New York al een demo waarbij een 3D-scan van het hoofd van bezoekers werd gemaakt. Van zo’n scan zou vervolgens op een 3D-printer een voorwerp kunnen worden geprint. Wellicht zal het bedrijf daar op de CES-conferentie, in januari in Las Vegas, ook enkele staaltjes van laten zien.

 

@softkinetic it's a 3d scanned model of my head pic.twitter.com/0mb7hIqbNo— Tanner Chung (@tannerhchung) November 10, 2013

 

De doorbraken in verschillende sectoren maken dat Softkinetic ook financieel en strategisch op een kruispunt komt. Vanaf volgend jaar zal het bedrijf op de afgesloten contracten elk kwartaal royalties innen. Dat moet de weg openen naar winstgevendheid, nadat dit jaar al het break-even werd bereikt. Cijfers wil Tombroff niet noemen, maar de omzet van Softkinetic zal dit jaar met meer dan 30 procent toenemen tot meer dan tien miljoen euro, zegt de topman.

‘We zoeken momenteel geen financiering, maar we zijn wel een aantal strategische opties aan het verkennen’, zegt Tombroff daarover. ‘De keuze gaat grofweg tussen verder doen zoals we momenteel bezig zijn, of kiezen voor een dramatische versnelling. Maar een beslissing daarover is nog niet genomen.’ Softkinetic is nog grotendeels in handen van het management en de historische aandeelhouders. Ook Belgacom nam enkele jaren geleden een participatie in het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud