Belgisch dronesoftwarebedrijf sluit deal met Huawei

Huawei en Unifly willen spelers zoals Belgocontrol helpen drones beter in kaart te brengen. ©ANP

Het Antwerpse Unifly helpt diensten zoals Belgocontrol om het droneverkeer in goede banen te leiden.

Het Antwerpse Unifly, een spin-off van het Vlaamse onderzoeksinstituut VITO, gaat in zee met de Chinese smartphonebouwer en leverancier van netwerktechnologie Huawei. Dat maken beide bedrijven maandag bekend. 

Huawei en Unifly proberen samen in te spelen op de snelgroeiende dronemarkt. Volgens SPO Lab, de researchtak binnen Huawei, zal die binnen vijf jaar meer dan 100 miljard dollar waard zijn. 

Verkeersleiders

Unifly ontwikkelde een platform waarmee 'Air Navigation Service Providers', zoals luchtverkeersleider Belgocontrol, het droneverkeer kunnen integreren in hun dagelijks beheer van het luchtruim. 

De Antwerpse starter ontwikkelde een kader waarbinnen zulke luchtverkeersleiders kunnen raadplegen wie er met drones actief is en of die in zones actief zijn waar er al dan niet gevlogen mag worden. 

Stip

Huawei voegt daar nu een real time 'stip op de kaart' aan toe. Het ontwikkelde technologie waarmee dronegebruikers geïdentificeerd en gelokaliseerd kunnen worden. 'We komen zo tot een aanpak met twee lagen, die over elkaar schuiven', zo duidt Ellen Malfliet, woordvoerder bij Unifly.

Op het contract met Huawei staat geen specifieke termijn. Het is vooral gericht op onderzoek en een gezamenlijk aftasten van de dronemarkt. 

Traffic management

De samenwerking met Huawei doet ook vragen rijzen. In de Verenigde Staten is het technologiebedrijf niet welkom. De Amerikaanse autoriteiten vrezen dat het bedrijf banden heeft met de Chinese overheid

Unifly ziet er geen graten in. 'We hebben dat goed onderzocht. Ons traffic-managementsysteem is goed afgeschermd. Wij gebruiken data die Huawei aanlevert. Andere datasets, over bijvoorbeeld zones waar niet gevlogen mag worden, zijn openbaar toegankelijk.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud