Belgisch experiment naar ruimtestation ISS gelanceerd

De ruimtecapsule vertrok vrijdag vanop Cape Canaveral. ©Photo News

De ruimtecapsule Dragon van SpaceX, inclusief een Belgische fotobioreactor, is zondag heelhuids aangekomen bij het International Space Center (ISS).

De koppeling met het Internationaal Ruimtestation was rond 14.26 uur afgerond. Dat heeft de Amerikaanse ruimteorganisatie Nasa laten weten.

De Falcon-9 draagraket van raketbouwer SpaceX vertrok vrijdag vanop de basis van Cape Canaveral in Florida. Die slingerde de vijftiende onbemande Dragon-cargo naar het ISS.

De lading van 2,2 ton heeft ook een Belgische component onder de 250 andere experimenten. Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol stuurde immers in het kader van een al 25 jaar durend onderzoeksproject een fotobioreactor naar het ISS om de werking van spiruline te testen.

Het project moet cruciale informatie verschaffen over de zuurstofproductie door een actieve bacteriecultuur die gedurende verschillende weken aan gewichtloosheid en kosmische straling wordt blootgesteld.

Tesla

SpaceX is het ruimtevaartbedrijf van de flamboyante ondernemer Elon Musk, die ook de elektrische autobouwer Tesla oprichtte. 

Zijn ruimtevaartbedrijf haalde sinds de zomer 450 miljoen dollar op en wordt op 21 miljard dollar gewaardeerd. SpaceX lanceerde al enkele raketten om satellieten in een baan rond de aarde te brengen en maakte furore door als privaat bedrijf cargo te vervoeren naar het internationaal ruimtestation.

Ook heeft SpaceX een raket ontwikkeld die kan landen en dus hergebruikt kan worden. Die mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart doet de kosten voor toekomstige missies aanzienlijk dalen.

Maar de ambities reiken verder. SpaceX wil de komende tien jaar bemande vluchten naar de maan en naar Mars sturen, met als einddoel de kolonisatie van planeten. De maanmissie is - als ze lukt - de verste bemande ruimtereis in meer dan veertig jaar. Voor die ambitieuze toekomstplannen rekent Musk op de BFR, de 'big fucking rocket'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect