Belgisch-Franse betaalspecialist iBanFirst haalt 21 miljoen op

iBanFirst tankt 21 miljoen euro. ©Christophe Licoppe/Ibanfirst

iBanFirst rondt ondanks de coronacrisis zijn derde grote kapitaalronde af. De kmo-betaalspecialist gaat wel 'voorzichtiger aanwerven' dan gepland.

Het Belgisch-Franse groeibedrijf iBanFirst - Franse oprichter, hoofdkantoor in België - voert een kapitaalverhoging van 21 miljoen euro door. De Franse durfkapitaalfondsen Elaia en Bpifrance stappen aan boord. IbanFirst haalde zo in zeven jaar al 46 miljoen euro op, waarvan een deeltje bij de Franse telecommagnaat Xavier Niel. Hij neemt niet deel aan deze ronde. 

Voor het bedrijf is de kapitaalronde een opsteker. Het was bang afwachten wat de impact van de coronacrisis op de groei zou zijn. Het bedrijf ontwikkelde een platform waarmee kmo's, die zich minder bediend voelen door de grootbanken, zicht krijgen op hun internationaal betaalverkeer. 

De vrees leefde dat de terugval in de internationale handel door de wereldwijde quarantainemaatregelen zich zou laten voelen bij iBanFirst. Dat viel uiteindelijk mee, relativeert Jeroen Hoevers, die de Benelux onder zijn hoede heeft bij het bedrijf. Zowel het aantal klanten als het transactievolume bleef op peil. 

'We hebben een gediversifieerd klantenportfolio, met vooral klanten in de technologische, medische of voedingssector. Die hadden minder last van de crisis dan bijvoorbeeld de horeca, die bij ons minder op het platform vertegenwoordigd is.' Veel bedrijven waagden zich aan een pivot. 'Ze schoolden zich om naar mondmaskers of handgels en moesten transacties met China doen.' 

PSD2

Met het geld wil iBanFirst zijn platform uitdiepen. Kmo's konden zich daarop al indekken tegen wisselkoersrisico's of 'hedging'. Met de komst van de Europese betaalrichtlijn PSD2 groeit iBanFirst nu uit tot een volwaardig dashboard waarmee kmo's hun accounts bij verschillende banken monitoren. Als de betalingen ergens geblokkeerd zitten, kan meteen duidelijk worden waar.

Geografisch blijft iBanFirst focussen op de markten waar het al actief is. Dat zijn België, Frankrijk, Nederland en Duitsland, waar het vorig jaar overnames deed. 'Daar moeten we onze posities versterken en een volwassen bedrijf worden.' Andere landen, zoals Hongarije en Polen, staan op de radar, maar concrete plannen zijn er niet. 

IBanFirst bedient in die vier markten zowat 4.000 klanten, van wie 20 procent in België. Om hen en toekomstige klanten te bedienen wil het tegen eind dit jaar zijn werknemersbestand, nu zo'n 180, fors uitbreiden. Begin dit jaar gaf iBanFirst aan tegen eind dit jaar naar zowat 300 werknemers te willen groeien. 

Dat zullen er uiteindelijk minder zijn, zegt Hoevers, zonder er een exact cijfer op te willen plakken. 'Door de coronacrisis moeten we toch iets voorzichtiger zijn in het aanwerven van mensen.' In ons land heeft iBanFirst kantoren in Antwerpen (verkoop) en Brussel (hoofdkantoor).

Omzetcijfers voor 2019 geeft het bedrijf nog niet prijs. De Belgische vennootschap van iBanFirst draaide in 2018 3,9 miljoen euro aan inkomsten. 'Ons jaarlijks groeiritme ligt daar rond 50 procent', geeft Hoevers nog mee. Het bedrijf is logischerwijs nog verlieslatend. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud