Belgisch groeibedrijf biecht 'ongevraagd fysiek contact' op

De drie stichters van Datacamp: Jonathan Cornelissen, Dieter De Mesmaeker en Martijn Teuwissen. ©Wim Kempenaers (WKB)

Het Belgische online leerplatform Datacamp, dat wereldwijd 3,8 miljoen mensen onderwijst over data, krijgt online bakken kritiek voor de afhandeling van een incident rond 'ongevraagd fysiek contact'.

In een bericht op zijn blog biechtte Datacamp, een Belgisch online leerplatform met vestigingen in Leuven, Londen en New York, vorige donderdag op dat zich in oktober 2017 een 'incident' heeft voorgedaan op een informele bijeenkomst van werknemers.

Datacamp

> Onderwijst 3,8 miljoen mensen wereldwijd rond de programmeertalen R en Python, bedoeld om data te structureren en visualiseren. 

> Meer dan honderd werknemers, verspreid over drie vestigingen: Leuven, Londen en New York.

> Grote bedrijfsklanten, zoals Uber, Airbnb, Siemens, Nielsen en Ikea.

Een van de managers van Datacamp 'danste ongepast en maakte ongevraagd fysiek contact met een andere werknemer', zo is te lezen in de blogpost. De werknemer kaartte het voorval aan bij een andere manager, enkele maanden later. Datacamp opende een onderzoek. 

Machtsonevenwicht

Datacamp excuseert zich nu in de blogpost en beklemtoont dat het gedrag van de manager 'totaal ongepast' was. 'De manager demonstreerde die avond een gebrek aan inzicht over het machtsonevenwicht dat bestaat in die situaties tussen managers en werknemers', stelt het bedrijf. 

De manager in kwestie krijgt persoonlijke coaching en training over groepsdynamiek. Datacamp voerde ook opleidingen over respect op de werkvloer in voor alle werknemers, stuurde het management op extra training en haalde een hr-chef aan boord. 

Instructoren

Na de interne afhandeling wordt het incident nu dus ook publiek. Het bedrijf zegt ervoor gekozen te hebben het naar buiten te brengen na 'openhartige feedback' uit de community van instructoren. Datacamp werkt voor de productie van cursussen op het platform samen met instructoren en dataspecialisten van over de hele wereld.

De manager demonstreerde die avond gebrek aan inzicht over het machtsonevenwicht dat bestaat in deze situaties tussen managers en werknemers.
Datacamp

De community trekt op sociale media flink van leer tegen het bedrijf en hoe die het incident afhandelde. R-Ladies Global, een koepelorganisatie die diversiteit wil promoten in de community die werkt rond de programmeertaal R, zegt 'erg ontgoocheld' te zijn, claimt dat het gaat om een manager op 'C-level' en klaagt het gebrek aan transparantie aan.

Talloze gebruikers stellen hun account te hebben opgezegd of roepen daartoe op. Datacamp zelf was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. 

Datalek

In februari raakte bekend dat Datacamp het slachtoffer geworden was van een groot datalek. De persoonsgegevens van 700.000 gebruikers, zoals namen, e-mailadressen, maar ook versleutelde wachtwoorden, werden toen te koop aangeboden op het dark web. 

Datacamp onderwijst wereldwijd 3,8 miljoen mensen over data en kapitaliseert op de hoge nood aan data-analisten bij bedrijven. Het groeibedrijf haalde in december nog 25 miljoen dollar aan kapitaal op bij het Amerikaanse Spectrum Equity. Het bedrijf telt al meer dan honderd werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud