Belgische plantensatelliet gelanceerd

De Proba-V (Foto: Belga). ©BELGA

Een nieuwe Belgische satelliet gaat de komende jaren bijhouden wat er groeit en bloeit op aarde. De sonde, Proba-V genaamd, werd in de nacht van maandag op dinsdag gelanceerd vanaf de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana.

De Proba-V (de V staat voor vegetatie) maakt elke twee dagen een complete kaart van de bossen en planten op de aarde. De sonde doet dat veel nauwkeuriger dan eerdere satellieten.

De kunstmaan brengt de wereldwijde vegetatie in kaart. De gegevens die de satelliet zal verzamelen, maken het mogelijk de gevolgen van de klimaatverandering beter in te schatten.

Daarnaast helpt de satelliet het oppervlaktewater beter te beheren, de landbouw te volgen en de voedselveiligheid te superviseren. Als de satelliet ziet dat ergens een misoogst dreigt, kan gewaarschuwd worden voor hongersnood.

België

Proba-V is in België ontwikkeld. Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke is hoofdaannemer van de fabricage. Spacebel in Luik is verantwoordelijk voor de software aan boord en op de grond.

De drie telescopen aan boord van de Proba-V werden ontwikkeld door OIP Sensor Systems (Oudenaarde), Amos (Luik) en XenICs (Leuven). Het ESA-grondstation in Redu zal dienst doen als controlecentrum. VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, staat in voor het hoofdonderzoek en voor het verwerken en verspreiden van de gegevens.

Tussentrap

De missie duurt zeker 2,5 jaar en mogelijk 5 jaar. Nederland was niet betrokken bij de ontwikkeling van de satelliet maar heeft wel meegewerkt aan de Vega-raket die de Proba-V de ruimte in bracht. De zogeheten tussentrap komt uit Leiden.

Het onderdeel zorgde ervoor dat de eerste trap, waarmee de raket loskwam van de aarde, wordt afgestoten. Dat gebeurde op 40 kilometer hoogte, na bijna 2 minuten.

De in België gebouwde satelliet was al op 8 maart aangekomen op de lanceerbasis in Frans-Guyana. Aanvankelijk stond de lancering voor afgelopen weekend gepland. Maar omdat het toen te hard waaide, ging ze niet door. Dinsdagmorgen om zes over vier lukt het wel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud