Belgische start-up doet multinationals samenwerken, ook met de fiscus

Hans Kayaert, CEO en medeoprichter van Loc.tax.

De Belgische start-up Loc.tax ontwikkelde een platform dat de fiscale afdelingen van multinationals intern en extern laat samenwerken, ook met de fiscus. Het jonge bedrijf haalde 3,6 miljoen dollar op.

De financieringsronde werd geleid door het Europese Cavalry Ventures met steun van Seedcamp, Mustard Seed Maze en Amaranthine.

'Ons platform visualiseert de onderdelen van een multinational. Het laat samenwerking toe in en buiten het bedrijf en geeft weer welke fiscale regels wanneer van toepassing zijn', zegt CEO Hans Kayaert, die als advocaat met liefde voor technologie het bedrijf samen met drie anderen oprichtte.

Transparantie

Loc.tax plant organisatietechnologie van programmeurs over naar multinationale fiscaliteit. Bij het ontwikkelen van software wordt veel gebruik gemaakt van Git, een versiebeheersysteem. Dat laat toe dat verschillende ontwikkelaars aan een programma werken en hun bijdrages op een elegante manier kunnen integreren, waarbij ze eventuele tegenstrijdigheden detecteren en wegwerken. 'We gebruiken de achterliggende architectuur van Git voor ons platform', zegt Kayaert. 'Het stroomlijnt de samenwerking bij complexe bedrijfsherstructureringen.' Een benadering die volgens de CEO nog niet bestond op de markt.

De oprichters van Loc.tax: Hans Kayaert (l.), Kasparas Aleknavičius, Bart Van Remortele en Stevi Frooninckx. ©Yves Schepers

Multinationale bedrijven doen overnames en reorganiseren in functie van nieuwe wetgeving. Loc.tax laat toe dat specialisten vanuit hun expertise intern en extern een nieuwe vorm van de organisatie uittekenen en dat werk kunnen integreren, net als softwaremakers. Ook de auditors kunnen de reorganisatie op de voet volgen. Maar de samenwerking kan, binnen de grenzen van de professionele vertrouwelijkheid, ook worden gedeeld met de fiscale overheden.

'Die hebben er alle belang bij te weten dat de reorganisatie gebeurt met bonafide oogmerken', zegt Kayaert. Bij de heropbouw van de economie na de pandemie willen overheden dat multinationale ondernemingen een faire bijdrage leveren. 'Transparantie' is daarbij een sleutelwoord. Fiscale overheden streven naar een permanente interactie met grote belastingplichtigen, en dat is waar Loc.tax op inspeelt.

Ecosysteem

De start-up werkt volop aan een ecosysteem waarbij de adviessector en de leveranciers van fiscale informatie worden betrokken. 'Als een bedrijf werkt aan een transactie tussen Argentinië en Ecuador, kan ons systeem aangeven waar mogelijke pijnpunten liggen.'

Het is niet de bedoeling adviseurs te vervangen en automatisch een gedetailleerde eindconclusie naar voren te schuiven. 'Het is een risicomanagementsysteem, waarbij het bedrijf actie kan ondernemen om in detail advies te vragen. In eerste instantie brengen we de grote lijnen in kaart. Net dat ontbreekt vandaag voor veel multinationals. Ze hebben het overzicht niet. Ze zien niet waar de kleine brandjes dreigen die moeten worden geblust. Wij bieden dat realtime overzicht.'

De start-up heeft zijn product klaar in bèta, wat betekent dat nog bugs in het systeem kunnen zitten. 'In deze fase mikken we op snel groeiende multinationale ondernemingen die nog niet zo'n heel groot fiscaal team hebben', zegt Kayaert, al blijken ook grote multinationals interesse te hebben. Binnen enkele weken wordt een eerste grote klant bekendgemaakt.

Het project begon tijdens de lockdown, in april vorig jaar. Het team telt nu zeven leden, maar breidt uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud