Belgische wetenschappers ontwikkelen flinterdunne en efficiënte zonnepanelen

Projectcoördinator Bart Verrmang toont trots de dunnefilmzonnecellen die efficiënter zijn dan traditionele zonnepanelen ©EngergyVille.be

Een Europees consortium, waarin Belgische onderzoekers betrokken zijn, heeft flinterdunne zonnecellen ontwikkeld die even efficiënt zijn als traditionele zonnepanelen. Dat maakt dakpannen mogelijk die ook als zonnepaneel functioneren.

Dunnefilmzonnecellen bestaan al. Het voordeel is dat ze flinterdun en flexibel zijn. De cellen zijn plooibaar en kunnen worden ontwikkeld in alle kleuren en groottes. Het nadeel is dat ze een stuk minder efficiënt werken dan de traditionele blauwe of zwarte zonnepanelen die overal op daken liggen.

Hogere efficiëntie

Het Europees consortium Percistand - met daarin wetenschappers van de UHasselt, Imec en VITO - is er nu in geslaagd de efficiëntie van die dunnefilmzonnecellen te verhogen. 'Het is voor het eerst dat dit lukt', legt projectcoördinator Bart Vermang uit. 

De dunne filmzonnecellen zijn nu even efficiënt als klassieke zonnepanelen. Ze hebben een energie-efficiëntie van 25 procent: een kwart van de zonne-energie kan worden omgezet in elektriciteit. Maar daarmee is het plafond nog niet bereikt. Percistand wil de efficiëntie binnen drie jaar verder opdrijven tot 30 procent.

Goedkoper

'De markt wil af van die blauwe zonnepanelen op rode daken'
Bart Vermang
Projectcoördinator Percistand

Om dat efficiëntiepeil te bereiken hebben de onderzoekers zonnecellen ontwikkeld die gebruikmaken van twee soorten dunnefilmmaterialen, die op elkaar gelegd worden. Een klassiek zonnepaneel telt slechts één laag, die meestal uit silicium is gemaakt. Om welke materialen het gaat, geven de onderzoekers niet prijs.

De bedoeling is zonnepanelen op de markt te brengen die efficiënt werken én kunnen worden geïntegreerd in daken en muren. 'De markt wil af van die blauwe zonnepanelen op rode daken. Met de nieuwe cellen zullen we dakpannen kunnen maken die energie opwekken.'

Vermang schat dat de 'baanbrekende' zonnepanelen binnen acht jaar op de markt komen. Want er moeten nog enkele obstakels uit de weg worden geruimd. Zo blijft het zoeken naar een kostenefficiënte manier om de twee lagen in één module te combineren. De onderzoekers verwachten wel dat de nieuwe flinterdunne panelen goedkoper zullen zijn dan de klassieke zonnepanelen, omdat ondanks de twee lagen minder materiaal nodig is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud