Advertentie

Biotechtoppers stappen in start-up rond medische data

Data zitten in ziekenhuizen nu nog vaak in aparte databases en bestandsformaten.

Het Leuvense Lynxcare tankt bijna 2 miljoen euro aan kapitaal, onder meer bij de biotechtopper Annie Vereecken. Het bedrijf levert datasoftware aan een tiental Belgische ziekenhuizen.

Lynxcare, het bedrijf van de farmaondernemers Georges De Feu en Dries Hens, voert een kapitaalronde door. Het haalt 1,75 miljoen euro aan kapitaal op.

Een van de investeerders is Annie Vereecken, een prominente biotechinvesteerder. Ze maakte naam met haar eigen labobedrijf en stapte daarna in veelbelovende biotechbedrijven zoals Argenx, Biocartis en Ugentec. Ook een andere biotechtopper, die niet genoemd wil worden, stapt in.

Formaten

De start-up van De Feu en Hens, opgericht in 2015, ontwikkelt software waarmee ziekenhuizen hun medische gegevens beter kunnen beheren. Die data zitten nu nog te vaak versnipperd in verschillende databases, of zijn opgeslagen in verschillende bestandsformaten. 'Verslagen van consultaties, facturatiedata, labogegevens... het zijn allemaal documenten opgesteld in andere formaten', legt De Feu uit.

Verslagen van consultaties, facturatiedata, labogegevens... Het zijn allemaal documenten opgesteld in andere formaten.
Georges De Feu
CEO Lynxcare

Het is te vergelijken met een klassieke pc, waarop ook zowel Word-documenten, Excel-tabellen en pdf-documenten staan. Het is moeilijk data uit al die documenten te halen en die met elkaar te gaan koppelen. Dat geldt ook voor ziekenhuizen. Lynxcare ontwikkelde software die de data uit de verschillende ziekenhuissystemen met elkaar kan rijmen.

Mining

Die datamining moet de kwaliteit van de ziekenhuiszorg op peil houden. 'Het koppelen van data verbetert de opvolging van de patiënt', zegt De Feu. 'Zeker bij complexe ingrepen, waarbij heel veel verschillende zorgverleners betrokken zijn.'  Johan Bellemans, kniechirurg en bekend door het VIER-programma 'Topdokters', prijst de software als een 'revolutie in de chirurgische kwaliteitsmonitoring'. 

Maar ziekenhuizen leren ook bij over de effectiviteit van bepaalde medicatie of behandelingen voor de hele ziekenhuispopulatie. Het geeft hen een sterkere positie in onderhandelingen met farmabedrijven of leveranciers van medische hulpmiddelen.

Kwaliteit

Lynxcare claimt dat het op het juiste moment in de markt zit. Tot nog toe waren ziekenhuizen vooral bekommerd om hun financiële data. 'Het financieringsmodel van ziekenhuizen hechtte tot nog toe meer belang aan het aantal uitgevoerde prestaties dan aan de kwaliteit van de zorg', aldus De Feu. Maar dat begint te keren.

Het bedrijf is gevestigd in Leuven en heeft ook een kleine vertegenwoordiging in de Belcham-post in San Francisco. In ons land zijn al een tiental ziekenhuizen klant, waaronder het Ziekenhuis Oost-Limburg en het AZ Delta in Roeselare.

Met het opgehaalde kapitaal wil Lynxcare vooral in de VS versnellen. Daar lopen nu twee kleinere proefprojecten. Het gaat daar de verkoopscapaciteit uitbreiden. Het bedrijf geeft geen omzetcijfers vrij en is nog niet rendabel. Het telt ongeveer tien werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud