Cambridge Analytica is dood, leve Emerdata!

Tijdens verschillende hoorzittingen moest Facebook-CEO Mark Zuckerberg komen uitleggen wat Cambridge Analytica had misdaan. ©AFP

Het databedrijf Cambridge Analytica mag dan aankondigen dat het de boeken neerlegt, in de coulissen wordt al aan een opvolger gewerkt.

Gisteren raakte bekend dat Cambridge Analytica de handdoek in de ring werpt. Het databedrijf was afgelopen maart in een storm terechtgekomen toen naar buiten werd gebracht hoe het onder valse voorwendselen data van 87 miljoen Facebook-gebruikers had verzameld om die voor politieke doeleinden te gebruiken. De ene na de andere klant verbrak de samenwerking met Cambridge Analytica.

Terwijl het bedrijf aankondigt te stoppen wordt achter de schermen al aan een opvolger gewerkt. Uit openbare documenten blijkt dat heel wat sleutelfiguren uit het databedrijf betrokken zijn bij een nieuwe zaak die Emerdata heet. Dat werd in augustus 2017 opgericht en deelt zijn adres met Cambridge Analytica.

Uit officiële documenten blijkt dat onder andere Alexander Nix, de voormalige CEO van Cambridge Analytica, in de raad van bestuur van Emerdata zetelt. Daarin zit ook Julian Wheatland, de voorzitter van SCL Group, het moederbedrijf van Cambridge Analytica.

Blackwater

De conservatieve miljardair Robert Mercer. ©The Washington Post/Getty Images

Opmerkelijk is dat de dochters van Robert Mercer, een miljardair die de Amerikaanse president Donald Trump steunt, een belangrijke functie bij Emerdata hebben. Die bekleden ze officieel sinds 16 maart, enkele dagen voor het schandaal rond Cambridge Analytica losbarstte.

Er is nog weinig geweten over de activiteiten van Emerdata, maar het bedrijf is geregistreerd in de categorie 'dataverwerking, hosting en gerelateerde activiteiten'. Tijdens een crisis als deze een bedrijf onder een andere naam opnieuw laten terugkomen is geen nieuwe zet.

Een van de bekendste voorbeelden is dat van de controversiële Amerikaanse privébeveiligingsfirma Blackwater. Nadat agenten van het bedrijf in Irak burgers hadden vermoord kwam Blackwater in een storm terecht, waarna het onder andere Xe Services en Academi heette. Saillant detail: in de raad van bestuur van Emerdata zetelt ook Johnson Chun Shun Ko. De zakenman uit Hong Kong is een zakenrelatie van Erik Prince, de oprichter van Blackwater.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect