CEO Belgisch groeibedrijf doet stap opzij na 'ongevraagd fysiek contact'

Jonathan Cornelissen doet een stap terug als CEO van Datacamp. ©Debby Termonia

Jonathan Cornelissen, de CEO van het snelgroeiende Belgische online leerplatform Datacamp, doet alvast tijdelijk een stap opzij na 'ongepast gedrag' en 'ongevraagd fysiek contact' tegenover een werknemer.

Begin april onthulde Datacamp, dat wereldwijd vier miljoen mensen onderwijst rond data, dat een leidinggevende in oktober 2017 zijn boekje te buiten ging. Het ‘ongepaste gedrag’ deed zich voor op café: de leidinggevende danste ‘ongepast’ en maakte ‘ongevraagd fysiek contact’ met een werknemer. 

Datacamp kwam woensdag, na een storm van reacties na de eerste communicatie, met extra details. De leidinggevende in kwestie is CEO Jonathan Cornelissen, die in 2013 het bedrijf mee oprichtte. Hij doet vanaf 1 mei een stap opzij, voor 'onbepaalde duur'. Zijn terugkeer is afhankelijk van verder onderzoek.

Door het stof

In een brief excuseert hij zich. ‘Ik heb twee keer gefaald: de eerste keer door mijn gedrag en de tweede keer door niet duidelijk, helder en tijdig te communiceren.’ Er komt een extra onderzoek naar de bedrijfscultuur en de aanpak van het incident. Het bedrijf huurt daarvoor de Amerikaanse mensenrechtenadvocaat Anurima Bhargava in. Ook de raad van bestuur excuseert zich voor het laattijdig ingrijpen.

Ik heb twee keer gefaald: de eerste keer door mijn gedrag en de tweede keer door niet duidelijk, helder en tijdig te communiceren.
Jonathan Cornelissen
CEO Datacamp

Een van de snelst groeiende technologiebedrijven van België moet uitgebreid door het stof. Datacamp bouwde een online platform waarop nu al vier miljoen mensen lessen volgen in R en Python. Dat zijn programmeertalen die toelaten data te analyseren of te visualiseren.

Het bedrijf haalde meer dan 30 miljoen dollar kapitaal op, telt 100 werknemers in Leuven, Londen en New York en heeft grote Amerikaanse bedrijven als Uber en Airbnb als klant. Het is volgens Business Insider 184 miljoen dollar waard.

Context

Datacamp ondernam na het incident in 2017 al stappen tegen Cornelissen. De werknemer kaartte het incident snel aan, waarna er een onderzoek kwam. Cornelissen kreeg persoonlijke coaching, een cursus rond groepsdynamica en extra managementtraining. Hij kreeg ook de waarschuwing dat zulk gedrag niet meer getolereerd zou worden. Het bedrijf maakte het incident en de maatregelen niet publiek. 

Begin april keerde Datacamp zijn kar. De groep ‘instructoren’, die het platform van Datacamp voorzien van de nodige lessen, voerden de druk op om meer info te krijgen. Datacamp merkte zelf ook dat er ‘foute veronderstellingen’ leefden rond het incident. Met de blogpost wilde het bedrijf het incident van de ‘nodige context’ voorzien. De naam van Cornelissen viel niet in de eerste communicatie. 

Maar na de publicatie van de eerste blog regende het reacties op sociale media. Lesgevers riepen op hun lessen niet langer te volgen op Datacamp. Het bedrijf bezit de lessen niet, maar heeft er wel een levenslange licentie op. Mensen met enige kennis van programmeertaal merkten ook op dat de code achter de blogpost een label bevatte, waardoor het niet gevonden kon worden door zoekmachines. 

Statement

Het bedrijf dacht dat met de blogpost de kous af was. ‘Als jong bedrijf waren we ervan overtuigd dat de eerste reeks maatregelen de juiste reactie waren', zei een woordvoerder van het bedrijf nu. Na de storm op de sociale media kwam het daarop terug. Vorige week klonk al dat het bedrijf een ‘statement’ voorbereidde. Die liep vertraging op. Business Insider was het bedrijf te snel af en publiceerde dinsdag dat de leidinggevende in kwestie Cornelissen was. 

184 miljoen
Waardering
Datacamp is volgens Business Insider 184 miljoen dollar waard.

Het is niet duidelijk of Cornelissen moest opstappen of zelf aanbood een stap terug te doen. Datacamp heeft enkele grote Amerikaanse fondsen onder zijn investeerders, zoals Spectrum Equity en Arthur Ventures. Het bedient ook grote Amerikaanse bedrijfsklanten, zoals Uber en Airbnb. In de VS is de gevoeligheid voor dergelijke incidenten steevast hoger dan in Europa. 

‘Jonathan moet als CEO verantwoording afleggen aan de raad van bestuur, en daarin zitten vertegenwoordigers van onze investeerders’, houdt een woordvoerder van het bedrijf zich op de vlakte. ‘Jonathan was zich bewust van de verdere gevolgen en nam de beslissing in samenspraak met de raad van bestuur.’ 

Levenslijn

De rel zou voorlopig geen ‘significante’ impact hebben op het abonneebestand. Enkele verenigingen van lesgevers van R en Python gaven wel aan dat ze de banden met Datacamp verbreken. Dat kan gevolgen hebben voor de toekomst van Datacamp: het bedrijf is afhankelijk van een voldoende grote ‘bibliotheek’ aan lessen rond de programmeertalen. Cornelissen en de raad van bestuur noemen ze de 'levenslijn' van Datacamp.

Het bedrijf reageert in de communicatie ook op enkele geruchten op sociale media. Dat de blogpost niet vindbaar was voor zoekmachines, was volgens het bedrijf niet bewust, maar 'een spijtige fout'. Datacamp ontkende voorts dat twee werknemers ontslagen zijn omdat ze kritiek hadden op de aanpak van het incident. 'Hun ontslag was gelinkt aan hun prestaties.' 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud