China laat spelconsoles officieel toe

Een gamer speelt met een PlayStation Portable op een beurs in Hong Kong. Op het Chinese vasteland waren die consoles tot voor kort niet toegelaten - Foto EPA ©EPA

China heeft een 14 jaar oud verbod op buitenlandse spelconsoles formeel opgeheven. Dat betekent dat de Playstations en Xboxen van deze wereld vanaf nu officieel in het land, met een geschatte marktwaarde van 14 miljard dollar, verkocht mogen worden.

Het verbod dateert al van 2000. De Chinese overheid maakte zich zorgen over de impact van geweld in games, en koos ervoor om alle consoles dan maar eenvoudigweg te verbieden. Dat verbod gold evenwel niet voor PC-games, waardoor de markt voor online gaming er welig tiert.

Zoals te verwachten viel, ontstond er al snel een omvangrijk zwart circuit voor de consoles van Sony (PlayStation 4), Microsoft (Xbox One) en Nintendo (Wii U). Dat (grote delen van) die consoles vaak in China zelf geproduceerd worden, creëerde een heleboel achterpoortjes voor Chinese gamers.

De beslissing om het verbod op te heffen, dateert eigenlijk al van vorig jaar. Maar nu heeft de bevoegde overheidsinstantie ze ook geformaliseerd.

Het is nu wachten op de officiële lancering van de consoles op de Chinese markt, die naar schatting 14 miljard dollar per jaar waard is. De betrokken bedrijven hebben nog geen plannen om dat te doen, maar het staat in de sterren geschreven dat het niet zo lang zal duren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud