Chinese gezondheidscrisis treft ook Microsoft

Satya Nadella, CEO van Microsoft ©AFP

Zelfs de grotendeels 'fabriekloze' softwarereus is niet immuun voor de gezondheidscrisis die China, 's werelds fabriek, lamgelegd heeft.

Na Apple blijkt ook een andere reus van de Amerikaanse technologiesector niet immuun voor het coronavirus, de van oorsprong Chinese gezondheidscrisis die intussen de wereld in zijn greep heeft. In een korte mededeling laat Microsoft  weten dat de afdeling 'More Personal Computing' de omzetprognose - 10,75 à 11,15 miljard dollar - niet zal halen. 

Beleggers achtten 's werelds grootste softwarehuis grotendeels immuun voor de crisis omdat de reus uit Seattle een typevoorbeeld is van 'kapitalisme zonder kapitaal'. Het gros van de beurswaarde van 1.300 miljard dollar is gestoeld op onzichtbare activa zoals merknamen en software, niet op 'fysieke' fabrieken waar dingen geproduceerd worden.

De winstmotor van de jongste jaren is bovendien software voor de cloud (Azure en Office365), de rekenkracht à la carte waarvan de naam alleen al de on(aan)tastbaarheid suggereert. Dat China, 's werelds fabriek, door het coronavirus grotendeels lam ligt leek op het eerste gezicht dus Microsoft niet echt te treffen.

Edoch: de afdeling 'More Personal Computing' omvat ook de 'hardware' van de multinational, zoals de Xbox-spelconsole, de Surface-tablet en 'klassieke' Windows-softwarepakketten. En die zijn wel degelijk getroffen: 'De productie van Windows en Surface zijn sterker getroffen dan we dachten', erkent CEO Satya Nadella. 'De logistieke keten keert trager dan verwacht terug naar normaal.' 

De waarschuwing is een zeldzame verkeersdrempel in de opmars van Microsoft. Na het sterke jongste kwartaalrapport - eind januari - was de beurswaarde van de groep op een paar weken met een extra 150 miljard dollar - het equivalent van een AB InBev - gestegen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud