Cloud zet Microsoft op een wolk

Satya Nadella, CEO van Microsoft ©Bloomberg

Met sterke groei voor de clouddiensten Azure en Office365 klopt de softwaregigant over het voorbije kwartaal vlot de verwachtingen.

Microsoft , 's werelds grootste softwarebedrijf, boekte over het voorbije kwartaal een omzet van 36,9 miljard dollar, een toename van 14 procent en duidelijk beter dan 35,7 miljard dollar waar Wall Street-analisten volgens persbureau Bloomberg gemiddeld op rekenden. 

Die groei komt in belangrijk mate van de cloud, waarbij bedrijven en consumenten niet langer betalen voor een duur softwarepakket maar via een abonnementsformule à la carte rekenkracht en opslagruimte inhuren. Met zijn cloudplatform Azure is Microsoft één van de giganten van de cloud. Over het voorbije kwartaal krikte de afdeling 'Intelligent Cloud' - grotendeels Azure - de omzet 27 procent op naar 11,9 miljard dollar. In clouddiensten scoorde Microsoft onlangs een grote overwinning tegen aartsrivaal Amazon.com, door bij het Pentagon een contract van 10 miljard dollar binnen te halen

De afdeling 'Productivity & Business Processes' - Office, LinkedIn, Skype ... - is met 11,8 miljard dollar - een groei van 17 procent - nu net iets kleiner. Ook hier komt de belangrijkste groeimotor van de cloud, via Office365, de abonnementsformule van het kantoorsoftwarepakket dat al decennia de ruggengraat van de groep vormt.

De belangrijkste afdeling blijft wel 'More Personal Computing', een wat vage naam die onder meer besturingssysteem Windows en spelconsole Xbox omvat, met 13,2 miljard dollar (+2%).

De stevige groei van de bovenste lijn zet een hefboom lager op de resultatenrekening. Netto steeg dfe winst 38 procent naar 11,65 miljard dollar of 1,53 dollar per aandeel, een stuk beter dan verwacht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect