Roland Legrand

De CoBot is niet de meest geavanceerde robot ooit. Maar zijn makers hebben wel oog voor cruciale kwesties in het ontwerpen van kunstmatige intelligentie.

Een robot rijdt rond in wat een doordeweeks kantoorgebouw lijkt. Echt menselijk ziet het ding - een ‘autonome mobiele robot’ - er niet uit. Op de plaats van het hoofd zit een computerscherm met daarbovenop iets wat op een camera lijkt. Twee verticale stangen lijken met wat goede wil op benen en het voetstuk heeft wat weg van een stofzuiger.

Wat er fascinerend aan is? Welnu, deze robot, die luistert naar de naam CoBot, heeft periodes van onzekerheid. De Cobot is zich ook bewust van zijn beperkingen en komt daarvoor uit. Dat alleen vind ik charmanter dan een hyperrealistische humanoïderobot die een perfectie voorwendt die hij hij/zij/het niet heeft.

CoBot History

CoBot was het onderwerp van een presentatie op de World Summit AI , een groot congres over artificiële intelligentie (AI) dat woensdag en donderdag plaatshad in Amsterdam. Professor Manuela Veloso, die haar academische job inruilde voor een bestaan als hoofd van de AI Research bij de Amerikaanse financiëledienstengroep JPMorgan, toonde er hoe CoBot autonoom rondrijdt en obstakels ontwijkt in de Carnegie Mellon-universiteit in Pittsburgh.

Op een plattegrond zie je rode cirkeltjes rond de robot, die aangeven in welke mate het ding twijfelt over de precieze locatie. Soms verdwijnt de onzekerheid als CoBot een duidelijk oriëntatiepunt vindt.

Ook kan het gebeuren dat de robot met een metalige stem een menselijk wezen aanspreekt om een precieze plaatsbepaling te vragen. Dat doet CoBot ook wanneer het de lift wil nemen. ‘Kan je alsjeblief op de knop naar beneden drukken en de liftdeur openhouden’, vraagt het dan met metalige stem.

De artificiële intelligentie van Amazon bleek een vrouwenhater.

Het - laat mij toe de robot niet te antropomorfiseren en dus niet ‘hij’ of ‘zij’ te noemen - brengt koffie en post rond. Nog opvallend: wanneer de robot lang wegblijft, kan je vragen wat het dan wel deed. In plaats van een stroom data uit te spuwen genre ‘lastPointCloudRunTime: 3.03389210019e-152’ vertaalt CoBot die naar natuurlijke taal: ‘Ik vertrok van kamer 3201, ik ging door de 3200 gang, dan nam ik de lift en ging naar de zevende verdieping.’ Je kan vragen wat de volgende taak is, wat er gebeurde bij de lift en of het lukte de bezoeker de weg te tonen.

Een gimmick? Volgens professor Veloso is het veel meer dan dat. Het gaat om het samenleven van AI en mens, over het uitlegbaar en transparant maken van de beslissingen die AI neemt.

Woensdag werd bekend dat Amazon een AI bouwde die topkandidaten moest selecteren voor vacatures. Na een jaar stelden ingenieurs vast dat de AI discrimineerde tegen vrouwen, omdat die zichzelf had getraind op basis van sollicitaties van vooral mannen. Begin 2017 gaf Amazon het project op.

Zowat elke expert op het congres waarschuwde tegen vooroordelen die in resultaten van AI-software kunnen sluipen. De CoBot, waarvan de eerste versie al uit 2009 dateert, illustreert dat de symbiose van mens en AI zoveel fijner is wanneer ze open en transparant gebeurt.

Lees verder

Tijd Connect