Concurrentiebaas VS sluit splitsen van big tech niet uit

FTC-topman Joe Simons kondigde een maand geleden nog een schikking aan met Facebook, in verband met mankementen in het privacybeleid van de internetreus. ©REUTERS

Het hoofd van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), het orgaan dat waakt over een gezonde concurrentie, sluit niet uit dat hij grote techbedrijven zal opsplitsen door eerdere fusies ongedaan te maken.

De FTC voert momenteel een groot onderzoek om na te gaan of de grote techbedrijven niet al te dominant zijn geworden en de concurrentie in hun sector belemmeren. Het onderzoek wordt geleid door FTC-voorzitter Joe Simons.

Simons zou een aantal fusies in de sector kunnen tegenhouden als zijn onderzoekers van oordeel zijn dat die de concurrentie doen afnemen.

Hij verklaart dinsdag in een interview met Bloomberg dat het opbreken van een techbedrijf een uitdaging is, maar dat de juiste remedie kan zijn om dominante bedrijven in toom te houden en de concurrentie te herstellen. ‘Als het moet, doe je het’, zegt Simons. ‘Het is niet ideaal omdat het erg rommelig is, maar als je moet, moet je.’

Het idee om grote techreuzen als Facebook en Google op te breken leek lange tijd onbespreekbaar in de VS, maar daar komt stilaan verandering in. De politiek en de publieke opinie zijn gevoeliger geworden door een reeks schandalen, onder meer rond inbreuken op de privacy, het verspreiden van propaganda en nepnieuws door online platformen, en het misbruiken van hun dominante marktpositie ten nadele van kleinere bedrijven.

Instagram

Simons zou een aantal fusies in de sector kunnen tegenhouden als zijn onderzoekers van oordeel zijn dat die de concurrentie doen afnemen. De FTC onderzoekt volgens bronnen onder meer of Facebook de concurrentie heeft gedwarsboomd door systematisch allerlei start-ups op te kopen.

Het bedrijf van Mark Zuckerberg nam in 2012 het fotoplatform Instagram over, twee jaar later gevolgd door de chatdienst WhatsApp. De FTC keurde die deals destijds goed, maar critici – onder wie Chris Hughes, een medeoprichter van Facebook - riepen al eerder op ze terug te ontbinden.

Volgens Simons is dat geen theoretische mogelijkheid. De FTC kan volgens hem zeggen dat ze een fout hebben gemaakt en de transacties alsnog ontbinden, maar daarvoor zou hij wel de toestemming nodig hebben van een bevoegde rechtbank.

Facebook wilde geen commentaar kwijt op de uitlatingen van Simons.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud