Advertentie
Advertentie

Covidpatiënten sneller naar huis met medische kit

Herstellende covidpatiënten kunnen met behulp van telemonitoring iets sneller naar huis. ©AFP

Verschillende ziekenhuizen willen bij een nieuwe coronapiek patiënten sneller naar huis sturen. Ze gebruiken daarvoor een telemonitoringoplossing van het techbedrijf Byteflies.

Bij een nieuwe coronagolf in het najaar dreigen de ziekenhuizen opnieuw snel vol te lopen met covidpatiënten. Telemonitoring - het in de gaten houden van patiënten die thuis herstellen - kan helpen de verwachte druk op de ziekenhuiscapaciteit binnen de perken te houden.

De Antwerpse start-up Byteflies gaat met verschillende Belgische ziekenhuizen samenwerken rond zijn telemonitoringoplossing ‘CovidCare@Home’. Die bestaat uit een doos die de patiënt mee naar huis krijgt, met daarin toestellen om zelf de ademhaling, temperatuur, hartslag en zuurstofsaturatie te meten. De data worden beveiligd doorgestuurd naar het ziekenhuis, dat de patiënten via een speciaal dashboard kan opvolgen.

Het systeem bouwt voort op een oplossing die tijdens de eerste covidgolf al gebruikt werd door het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). ‘We hebben ruim 50 patiënten die vrijwillig wilden deelnemen met een kit naar huis gestuurd. Gemiddeld genomen konden ze een à twee dagen vroeger naar huis, waarmee we 50 à 100 ligdagen hebben vermeden’, zegt Pieter Vandervoort, de cardioloog die het project trekt. ‘Van die patiënten hebben we niemand naar het ziekenhuis moeten terugroepen.’

Byteflies verbeterde het systeem om het gebruiksvriendelijker en schaalbaar te maken. Het wordt nu op grotere schaal uitgerold in vijf ziekenhuizen, onder meer ZOL en het UZ Gent. Het bedrijf voert ook gesprekken met verschillende andere ziekenhuizen.

Pleister

De Antwerpse start-up haalde eerder al het nieuws met de ontwikkeling van een ‘techpleister’ waarmee coronapatiënten eenvoudig vanop afstand kunnen worden gemonitord. ‘De testen lopen goed. Het blijft de bedoeling die pleister vanaf oktober in de praktijk te brengen. Maar om zeker klaar te staan voor een tweede golf hebben we parallel daarmee ook deze box ontwikkeld’, zeggen de oprichters van Byteflies, Hans Danneels en Hans De Clercq.

Byteflies investeert een kwart miljoen euro in het gratis ter beschikking stellen van CovidCare@Home voor 1.000 patiënten. Als de vraag naar de oplossing groter wordt, hoopt het bedrijf dat eventuele partners mee willen financieren. ‘We zien dit niet als een commerciële opportuniteit, aangezien de covidpandemie wellicht een tijdelijk fenomeen is en we vooral een steentje willen bijdragen. Maar we hopen er wel de meerwaarde van telemonitoring mee aan te tonen.’

De oplossing van Byteflies kan ook gebruikt worden om allerlei andere ziektebeelden, zoals hart- of longaandoeningen, vanop afstand te monitoren. ‘Daar zien we wel mogelijkheden om er sterke businessmodellen rond te bouwen’, zeggen Danneels en De Clercq.

Ook Vandervoort, een Vlaamse pionier in de digitalisering van de gezondheidszorg, hoopt dat het project kan helpen om van telemonitoring een blijver te maken. ‘Daarvoor moet enerzijds de technologie verder verbeterd worden, en moeten er anderzijds formele studies komen op basis van de ervaringen tijdens de coronacrisis. Met die resultaten kunnen we verzekeraars hopelijk overtuigen dat het een valabel alternatief is voor de klassieke zorg.’ Als dat niet gebeurt, vreest de arts dat veel ziekenhuizen snel weer in hun oude gewoonten hervallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud