Databoom stut winst Samsung

Een Samsung-fabriek in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. ©REUTERS

De Zuid-Koreaanse technologiereus Samsung verrast met een sterke winstgroei over het 'pandemiekwartaal'. De verklaring? Onze datahonger is groter dan ooit.

Het is zowat de officieuze aftrap van het driemaandelijkse 'cijferseizoen': Samsung Electronics gunt beleggers nauwelijks een week na het afsluiten van het kwartaal al een eerste voorlopig blik in de resultaten.

Veel uitleg bevat het korte persbericht niet, maar de impact van de pandemie die grote delen van de wereld tot een lockdown noopte, is duidelijk. Toch in de bovenste lijn: de omzet kwam uit rond 52.000 miljard Koreaanse won (38,5 miljard euro), van 56.130 miljard won in het tweede kwartaal van 2019.

Maar in plaats van een winstdaling, rapporteert de elektronicareus een bedrijfswinst die met ruim een vijfde steeg tot ongeveer 8.100 miljard won (6 miljard euro). Een deel is volgens analisten het gevolg van een schadevergoeding van Apple, dat veel minder ledschermen bestelde dan contractueel afgesproken. Die betaling kan potentieel bijna 1.000 miljard won belopen.

Maar een andere belangrijke factor is de 'onzichtbare' kant van Samsung, Bij het publiek is de Koreaanse reus vooral bekend als wereldmarktleider in de productie van mobieltjes en andere elektronica zoals televisies en tablets. Maar Samsung is ook de wereldmarktleider in geheugenchips. Die afdeling boomde al voor de coronacrisis, maar de extra rekenkracht die nodig is om een thuiswerkende wereld te laten zoomen of skypen heeft de vraag naar chips om 's werelds datacenters draaiende te houden de stratosfeer ingejaagd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud