Dataspecialist CIA trekt op 30 september naar beurs

Pieter Thiel, financier en oprichter van Palantir. ©Bloomberg

Het Amerikaanse Palantir, een specialist in de analyse van big data die voor de Amerikaanse inlichtingendiensten werkt, gaat op 30 september naar de beurs. Het bedrijf is dit jaar goed voor een omzet van 1,06 miljard dollar.

Palantir is een speciaal bedrijf om naar de New York Stock Exchange (NYSE) te trekken. Het werd in 2003, na de aanslagen van 11 september 2001, opgericht met geld van onder meer de durfkapitalist In-Q-Tel van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en van de techondernemer Peter Thiel. Thiel investeerde meer geld dan de CIA, maar experten van de inlichtingendiensten leverden heel wat technologische kennis en projecten. Palantir werkt nog altijd voor de bredere Amerikaanse inlichtingensector, maar ook voor 'gewone' overheidsdiensten en bedrijven.

Palantir kreeg veel aandacht toen het een belangrijke rol bleek te hebben gespeeld bij het vinden van Osama bin Laden.

Palantir kreeg veel aandacht toen het een belangrijke rol bleek te hebben gespeeld bij het vinden van het brein achter de aanslagen van 2001, Osama bin Laden. De dataspecialisten van Palantir werken ook voor overheden wereldwijd bij het opvolgen van de verspreiding van het coronavirus. Het bedrijf is het mikpunt van protestacties omdat het contracten heeft lopen met de Amerikaanse immigratiedienst ICE, die jacht maakt op immigranten zonder papieren. Het bedrijf erkent dat het schade kan oplopen door negatieve publiciteit.

Beursgang

De dataspecialist heeft de precieze datum voor zijn beursintrede bekendgemaakt: 30 september. Hij verwacht een omzetgroei van 42 procent voor dit jaar, waardoor omzet uitkomt op 1,06 miljard dollar. Er wordt gerekend op een operationele winst van 121 miljoen dollar en een marge van 11,5 procent. Vorig jaar boekte Palantir, dat volgens analisten zo'n 30 miljard dollar waard is, een verlies van 580 miljoen dollar en een omzet van 743 miljoen dollar.

De dataspecialist kiest voor een 'direct listing'. Met zo’n rechtstreekse notering wordt geen geld opgehaald door aandelen te verkopen aan het publiek. Er zijn wel beperkingen op het aantal aandelen dat de huidige aandeelhouders tijdens een bepaalde periode op de beurs mogen verkopen.

Tolkien

Palantir-oprichter Thiel, de medeoprichter van de betaaldienst PayPal en een vroege financier van Facebook, noemde het bedrijf naar de kristallen bol uit de Tolkien-trilogie 'The Lord of the Rings'. Samen met medeoprichter Stephen Cohen en CEO Alexander Karp oefent hij de absolute controle over de dataspecialist uit. Nogal wat beursgenoteerde techbedrijven betonneren de macht van de spilfiguren en Palantir gaat daar bijzonder ver in. Dat heeft wellicht te maken met de gevoelige aard van de bedrijfsactiviteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud