De microbatterijen van Varta: een megasucces van 14 millimeter

Kenners stellen dat Apple klant is bij Varta voor de batterijtjes in zijn AirPods. Apple weigert dat te bevestigen. ©EPA

Varta is het best presterende Duitse aandeel van het moment. De bekende batterijproducent dankt het succes aan zijn piepkleine batterijtjes van 14 millimeter.

Die zijn nodig voor smartwatches, autosleutels, hoorapparaten en draadloze smartphoneoortjes. Vooral dankzij die laatste zijn de Varta-batterijtjes razend populair bij de grote techmerken. De batterijen van Varta zijn te vinden in de oortjes van Samsung en Sony. Langs alle kanten wordt gefluisterd dat ook Apple klant is voor zijn beroemde AirPods, maar dat wil het bedrijf niet toegeven.

De massale uitbreiding van de productie bij Varta is een sterk signaal om te geloven dat het bedrijf zakendoet met Apple.
Robert-Jan van der Horst
Analist MM Warburg

Apple houdt zijn leveranciers graag geheim, maar kenners zien een verband tussen de nieuwste AirPods Pro, die woensdag gelanceerd worden, en de verhoogde activiteit bij Varta. Het bedrijf heeft dit jaar tot twee keer toe de productie verhoogd. Bovendien zouden de nieuwe AirPods Pro nog kleiner worden dan nu. Ook de nieuwste batterijmodellen van Varta zijn aanzienlijk - 'half a dime' - kleiner.

x6
Koers
De beurskoers van Varta is sinds de beursgang in oktober 2017 verzesvoudigd.

'De massale uitbreiding van Varta is een sterk signaal om te geloven dat het bedrijf zakendoet met Apple', zegt Robert-Jan van der Horst, een analist van MM Warburg. Varta claimt dat zijn batterijtjes 20 procent meer energie kunnen opslaan dan die van de concurrenten. 'Het bedrijf heeft een grote voorsprong in de sector', meent van der Horst.

Koers veert op

Dat weerspiegelt zich ook in de resultaten. Dinsdag heeft Varta zijn jaarprognose verhoogd naar aanleiding van sterke kwartaalcijfers. De groep gaat nu uit van een omzet van 330 à 340 miljoen euro tegenover de eerdere schatting tussen 320 en 330 miljoen euro. Voor de brutobedrijfswinst (ebitda) verwacht Varta 84 à 88 miljoen euro, in de plaats van 72 à 76 miljoen.

De sterke cijfers hebben het aandeel van Varta serieus opgeladen. De koers is dit jaar al met 250 procent gestegen en bijna verzesvoudigd sinds de beursgang in oktober 2017.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud