Directie Xerox moet weg. Of nee, toch niet

©REUTERS

Even leek het erop dat de top van Xerox moest opkrassen na een geschil met belangrijke investeerders, maar nu mag ze alsnog aanblijven.

De Amerikaanse kopieertoestellenfabrikant Xerox begint stilaan op een kat met negen levens te lijken. Even leek het erop dat het bedrijf, dat al sinds 1906 bestaat, haar directie zou verliezen na een dispuut over een mogelijke deal met het Japanse Fujifilm. Nu blijkt dat de top alsnog blijft.

De deal met Fujifilm zit sinds januari 2018 in de pijplijjn. Xerox zou van plan zijn geweest om zich (in eerste instantie gedeeltelijk) over te laten nemen door de Japanners. Dat was tegen de zin van enkele belangrijke aandeelhouders van Xerox, waaronder de activistische Carl Icahn.

We blijven vechten om Xerox te redden en te versterken
Carl Icahn & Darwin Deason
Aandeelhouders

Met 9,7 procent van de Xerox-aandelen in handen is Icahn de grootste aandeelhouder. Samen met investeerder Darwin Deason vond hij dat Xerox te weinig uit de deal met Fujifilm zou halen en eiste dat zeven toplui, waaronder CEO Jeffrey Jacobson, op zouden stappen.

Afgelopen woensdag werd het vertrek van Jacobson aangekondigd nadat de beleggers en Xerox tot een akkoord waren gekomen. Een van de voorwaarden voor dat akkoord was dat Darwin Deason zijn rechtszaak tegen Xerox zou staken. De deadline daarvoor was 3 mei. Omdat dit volgens Xerox niet gebeurde, kan de directie alsnog aanblijven.

Icahn en Deason laten weten dat ze hun juridische strijd tegen de overnameplannen en het huidig Xerox-bestuur zullen voortzetten. ‘We blijven vechten om Xerox te redden en te versterken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud