Drupal-oprichter Buytaert: ‘Ik ben voorgoed weg van Facebook'

©Dominick Reuter

'Facebook is niet te vertrouwen. Daarom heb ik zopas mijn account opgezegd.' Dat schrijft de Vlaamse techondernemer Dries Buytaert op zijn veelgelezen blog.

Buytaert, de Antwerpenaar achter de Drupal-software en de oprichter van het snelgroeiende Amerikaanse softwarebedrijf Acquia, heeft de buik vol van de vele schandalen bij Facebook, ‘inclusief het aanhoudende misbruik van persoonsdata en privacy-inbreuken, desinformatie en een veelheid aan schimmige zakelijke praktijken’.

Een jaar geleden al beperkte hij daarom zijn Facebook-gebruik tot amper een à twee keer per maand. Maar sindsdien zijn de dingen alleen nog maar verergerd, schrijft hij dinsdag in zijn blog. Het toppunt was voor Buytaert de berichten dat het bedrijf via online games veel geld verdiende aan jonge kinderen, op de kap van hun ouders. In de VS loopt momenteel een rechtszaak tegen het bedrijf.

Niet te vertrouwen

Dat Facebook weigert de betwiste bedragen terug te betalen, gaat Buytaert te ver. Ook het nieuws dat het bedrijf heimelijk jongeren betaalt om al hun dataverkeer te laten bespioneren, vindt de naar de VS uitgeweken Vlaming erover. ‘Ze zijn duidelijk niet te vertrouwen en daarom heb ik mijn account vernietigd.'

Zolang er geen nieuwe CEO komt die Facebook echt verandert, of de overheid niet ingrijpt, blijf ik van Facebook weg, schrijft Buytaert.

De techondernemer heeft een grote aanhang onder Drupal-ontwikkelaars, voor wie zijn blog in eerste instantie bedoeld is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect