Duizend Belgen ‘hacken' het land

Tussen de aanwezigen op Hack Belgium is ook Bart Somers, de burgemeester van Mechelen. ©Thomas Smolders

Tijdens de tweede editie van Hack Belgium worden op een creatieve manier oplossingen gezocht voor maatschappelijke en economische problemen.

Nog tot en met zaterdag komen in Tour & Taxis zo’n duizendtal mensen bijeen om België te hacken. Niet dat er plannen worden gesmeed om de netwerkinfrastructuur plat te leggen of het Twitter-account van de eerste minister te kapen. Nee, op Hack Belgium wordt via brainstorms, workshops en lezingen een antwoord gezocht op prangende maatschappelijke problemen.

‘Voor ons betekent ‘hacken’ zo veel als ‘verbeteren’ op een radicaal nieuwe manier’, zegt organisator Leo Exter. ‘België heeft nog flink wat verbetering nodig, maar tegenover grote uitdagingen staan gelukkig ook nieuwe technologie zoals blockchain en artificiële intelligentie.’

Divers publiek

Wat die problemen precies zijn, werd de voorbije maanden bepaald door 12 experts in domeinen als ‘Onderwijs’, ‘Media’ en ‘Voeding’. Zij zochten naar bedrijven binnen hun sector die op Hack Belgium de hulp vragen van de aanwezigen om concrete oplossingen op hun problemen te zoeken.

1000
1000
De organisatie van Hack Belgium verwacht zo'n duizend deelnemers.

De haven van Oostende bijvoorbeeld. ‘We krijgen als kleine speler te maken met dezelfde problemen en wetgeving als de grote havens, maar hebben veel kleinere budgetten. Als we willen blijven meespelen op het internationaal toneel, moeten we met andere woorden slimmer worden’, zegt business development manager Wim Stubbe.

Aan de hand van brainstormsessies wordt vervolgens een oplossing gezocht op die problemen. Hoewel de naam ‘Hack Belgium’ spontaan aan techneuten doet denken, is het publiek op het evenement zeer divers. Van studenten en managers tot politici en kunstenaars.

‘In workshops wordt wel over de mogelijkheden van nieuwe technologie gesproken, maar voor een gemengd publiek van technologen en generalisten. De bedoeling is in teams concrete projecten uit te werken waarbij die technologie aan bod komt - en zo’n team kan best mensen omvatten met verschillende soorten van expertise’, zeggen de organisatoren. 

Mechelen 2.0

Soms draait het niet om concrete oplos singen, maar om de manier waarop je naar een probleem kijkt.
Bart Somers
Burgemeester Mechelen

De aanwezigen verklaren vrijwel unaniem dat ze op Hack Belgium aanwezig zijn om geïnspireerd te worden en problemen eens vanuit een andere invalshoek te benaderen. ‘Soms draait het namelijk niet om concrete oplossingen, maar om de manier waarop men naar een probleem kijkt. Doordat wij dagelijks met die vraagstukken bezig zijn, zijn we misschien vastgeroest’, zegt Bart Somers. De burgemeester van Mechelen wil op Hack Belgium nagaan hoe inwoners niet naast maar met elkaar kunnen leven.

De komende twee dagen wordt op Hack Belgium dieper ingegaan op de beste voorstellen die tijdens de brainstormsessies kwamen bovendrijven. Of die ooit tot een concreet bedrijf of een nieuw wetsvoorstel zullen leiden is nog de vraag, maar de kans is niet onbestaande dat het België van morgen de komende dagen in Tour & Taxis bedacht wordt.

Een uitgebreid verslag van Hack Belgium is te lezen op onze liveblog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud