Advertentie

Eerste Arabische Marsmissie gelanceerd

Al-Amal vertrekt naar Mars ©AFP

Vanaf de Japanse ruimtehaven op het eiland Tanegashima is maandag (lokale tijd) de eerste Arabische sonde naar Mars gelanceerd.

Om 23.58 uur Belgische tijd vertrok een krachtige H2A202-draagraket die deel uitmaakt van de H-IIA draagraketfamilie. Ze is ontwikkeld en gebouwd door Mitsubishi Heavy Industries.

Het bedrijf twitterde ongeveer een uur later dat de Marsverkenner al-Amal (Hoop) was losgekomen van het restant van de draagraket.
Het is de bedoeling dat al-Amal in februari in een baan rond Mars komt, als eerste Arabische missie naar een andere planeet.

De sonde is drie meter hoog, 7,9 meter breed en weegt 1,35 ton.
Het ruimtetuig moet ongeveer twee jaar lang de atmosfeer van de rode planeet in kaart brengen. De verkenner moet onder andere helpen duidelijk te maken waardoor waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van Mars. Het vliegt de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op Aarde.

Emiraten

Maar de missie is vooral bedoeld om de Emiraten op de kaart te zetten. Het land ziet wetenschap en technologie als een inkomstenbron voor de toekomst, als olie opraakt. De Verenigde Arabische Emiraten hebben sinds 2014 een eigen ruimtevaartorganisatie en vorig jaar ging voor het eerst een man uit het land naar de ruimte. Astronaut Hazza al-Mansoeri verbleef ongeveer een week in het Internationaal Ruimtestation ISS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud