opmerkelijk

Elektrische luchttaxi toont vliegkunstjes

©Lilium

Het Duitse bedrijf Lilium heeft nieuwe beelden vrijgegeven van zijn ‘vliegende taxi’. Daarop is voor het eerst te zien hoe het toestel van verticaal naar horizontaal vliegen kan overschakelen.

Vliegende auto’s zijn geen sciencefiction meer. Wereldwijd werken zo’n 140 bedrijven eraan.

De beelden van Lilium markeren volgens het bedrijf het einde van de ‘eerste fase’ van testvluchten met het elektrische vliegtuig. Dat kan vijf passagiers vervoeren over een afstand tot 300 kilometer. Tot nu toe bleef de snelheid beperkt tot een goede 100 kilometer per uur.

In de volgende testfase willen de ingenieurs onderzoeken of de vliegende taxi hogere snelheden aankan. De topsnelheid bedraagt 300 kilometer per uur.

De eerste vlucht van het prototype vond afgelopen mei plaats, maar toen bleef het manoeuvre beperkt tot een verticale beweging. Op de nieuwe beelden is te zien hoe het toestel na het verticaal opstijgen overgaat in een horizontale vliegbeweging. Dat is een huzarenstukje in de luchtvaart dat maar weinig vliegtuigen beheersen.

De nieuwe beelden van de elektrische luchttaxi

De elektrische jet van Lilium heeft twee paar vleugels en 36 straalmotoren, wat het toestel veel bewegingsruimte geeft. Tijdens het horizontaal vliegen wordt slechts 10 procent van het beschikbare vermogen (2000 pk) gebruikt, aldus het bedrijf.

Lilium, gevestigd in München, heeft intussen ook zijn eerste productievestiging van 3.000 m² afgewerkt. Daar zal nog een grotere tweede vestiging bijkomen. Lilium kondigde ook aan dat het Yves Yemsi, een topingenieur van Airbus, heeft aangeworven.

Het Duitse bedrijf wil zijn luchttaxi’s vanaf 2025 commercieel inzetten om snel mensen te vervoeren van en naar het centrum van grote steden. Dankzij de mogelijkheid om verticaal te vliegen hebben de luchttaxi’s geen landingsbaan nodig, maar kunnen ze op het dak van flatgebouwen landen en opstijgen.

Wereldwijd werken zo’n 140 bedrijven aan 'vliegende auto's'.

Concurrent vliegt boven Singapore

Ook een concurrent van Lilium, het eveneens Duitse Volocopter, heeft zopas een belangrijke testfase afgerond met een bemande vlucht over Marina Bay in Singapore. Volocopter noemt dat het begin van de lancering van commerciële taxivluchten in de Aziatische stadstaat.

De luchttaxi’s van Volocopter maken, in tegenstelling tot die van Lilium, gebruik van rotoren. Het bedrijf hoopt al in 2023 te beginnen met commerciële vluchten.

De testvlucht in Singapore duurde twee minuten. Het prototype vloog een afstand van 1,5 kilometer op een hoogte van 40 meter, met een menselijke piloot die kon overnemen in noodgevallen. Volocopter noemt het de ‘meest geavanceerde vlucht’ die het al uitvoerde.

Het bedrijf toonde ook een model van zijn ‘VoloPort’, een soort aanmeerstation voor de vliegende taxi’s dat snel onderhoud en in- en uitstappen mogelijk maakt. Volocopter is sinds begin dit jaar actief in Singapore, dat het als één van zijn eerste potentiële afzetmarkten beschouwt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud