Europa laadt zich op voor clash met Apple

Opladers van Apple. ©rv

De Europese Commissie stuurt aan op een nieuwe confrontatie met Apple. Niet over fiscale constructies of machtsmisbruik, maar over de stekker van uw telefoonlader.

Gezinnen die thuis verschillende types smartphones door elkaar gebruiken, kennen mogelijk de frustratie: de lader van de iPhone is onbruikbaar voor de nieuwste Samsung, terwijl het wat oudere toestel dat u aan uw zoon of dochter gaf misschien nog een ander type connector heeft.

De Europese Commissie wil komaf maken met die laderjungle door de industrie op te roepen voortaan één universele lader - en dus één universele laadpoort - op de markt te brengen. Dat blijkt uit gelekte documenten. De argumenten van de Europese beleidsmakers zijn zowel economisch als ecologisch. Het gebruik van een universele lader is niet alleen goedkoper en makkelijker voor consumenten, maar zou ook de berg elektronisch afval - die dit jaar op 12 miljoen ton geraamd wordt - doen af-nemen.

Het idee van de universele lader is allesbehalve nieuw. Het Europees Parlement is al tien jaar bezig met initiatieven en oproepen om één type verplicht te maken. Dat is er nog altijd niet, al is de wildgroei aan laders en poorten in de loop der jaren fors geslonken. Telde Europa in 2009 30 soorten, dan zijn dat er nu nog een handvol. De meeste fabrikanten gebruiken de micro-USB- of de recentere USBC-connectoren, zodat de laders van heel wat merken onderling te gebruiken zijn.

Marketingwapen

De grote uitzondering is Apple, dat met zijn ‘Lightning’-connector een stekker heeft die met geen enkel merk gedeeld wordt. De nieuwe wetgeving die de Commissie wil invoeren, komt dan ook vooral neer op een clash met het Amerikaanse miljardenconcern, dat zich altijd hevig tegen de eenheidslader verzet heeft.

De Commissie wil deze keer niet alleen aanbevelingen doen, maar ook dwingende wetgeving opstellen.

Apple staaft zijn weerstand met het bekende argument dat het opleggen van één standaard neerkomt op het beknotten van innovatie en het verhinderen dat laders dunner en sneller worden. Bovendien zal Europa de afvalberg juist vergroten omdat miljoenen bestaande laders onbruikbaar worden, zegt het bedrijf.

Ongetwijfeld houdt Apple ook vast aan zijn eigen type lader omdat dat een van de manieren is waarmee het zich als premiummerk van de andere wil onderscheiden. Het ‘anders zijn dan de rest’ is sinds zijn ontstaan een van de krachtige marketingwapens van het concern.

De Commissie wil deze keer niet alleen aanbevelingen doen, maar ook dwingende wetgeving opstellen die enkel kan verworpen worden door een meerderheid van de 27 lidstaten en het Europees Parlement. Het Parlement is vrijwel zeker te vinden voor de voorstellen, aangezien al heel lang wordt aangedrongen op de invoering van een universele lader.

Als de verplichting er komt, wordt wellicht gekozen voor de USB-C-technologie die de voorbije jaren breed ingang heeft gevonden. Ook Apple gebruikt dat type laadpoort in zijn iPad Pro, die vorig jaar op de markt kwam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect