Advertentie

Europese cyberwaakhond: ‘België moet dringend investeren in e-security'

©Bloomberg

België heeft sterke experts in de bestrijding van cybermisdaad, maar zonder extra geld dreigt het veiligheidsbeleid in elkaar te klappen. Dat zegt Freddy Dezeure, de topman van de Europese cyberwaakhond Cert-EU.

De klachten over een gebrek aan mensen en middelen bij de instellingen die zich in België met cybercriminaliteit bezighouden, zijn niet nieuw. Maar dat de topman van Cert-EU die uit op een publiek forum - het ‘Cyber Security Symposium dat gisteren in Brussel plaatsvond - is enigszins alarmerend en genant voor ons land.

Voor wie het in Keulen hoort donderen: Cert-EU is het Europese team dat moet waken over de onlineveiligheid van zo’n 60 Europese instellingen, zoals de Europese Commissie en de ECB. Dezeure richtte de waakhond drie jaar geleden op en stelde sindsdien vast hoe de cyberaanvallen op ‘fort Europa’ steeds talrijker en complexer werden. Hij is dan ook vragende partij voor sterke partners in België, het land dat tal van Europese instellingen huisvest.

‘Die samenwerking is er en ze verloopt goed’, zei Dezeure. ‘België heeft een geavanceerde technische expertise die je niet vaak in andere landen ziet, en het bouwt sterke internationale partnerships. Maar tegelijk is er nood aan extra geld en middelen. Als die er niet komen, dreigt alles in elkaar te vallen. Ik hoop dat de financiering er komt en dat ze duurzaam zal zijn.’

Het is een duidelijke boodschap aan de nieuwe federale regering om de mooie woorden uit het regeerakkoord - met de al lang beloofde oprichting van een Centrum voor Cybersecurity (CCSB) - eindelijk in daden om te zetten.

Dezelfde vraag is ook te horen bij de oprichters van het nieuwe kenniscentrum rond cyberveiligheid, de Cyber Security Coalition (De Tijd, 21 oktober). ‘Er zijn al veel Belgische instanties aan het werk, maar ze werken onvoldoende samen omdat iedereen alleen aan zijn eigen hiërarchie verantwoording verschuldigd is’, zegt Ann Mennens van het opleidingsplatform B-CCentre. ‘De nieuwe regering heeft jammer genoeg de kans gemist om één persoon verantwoordelijk te maken. Nu zitten de bevoegdheden verspreid over minstens vier kabinetten.’

Bovendien is het erg moeilijk om de beste experts te vinden en te houden met de lonen die de Belgische overheid betaalt, zegt Christian Van Heurck, de topman van de Belgische waakhond Cert.be. Hoewel het aantal incidenten de voorbije jaren ruim vervijfvoudigde, beschikt hij over ‘nog geen handvol’ voltijdse medewerkers om al die dreigingen op te volgen.

Ook Fabrice Clement, het hoofd van de beveiliging bij Belgacom, zegt ‘al maanden te wachten’ op de oprichting van het CCSB. De telecomoperator investeert dit en volgend jaar zowat 15 miljoen euro in de beveiliging tegen cyberaanvallen, de helft meer dan wat de vorige regering in haar begroting had ingeschreven.

Belgacom schakelde een versnelling hoger nadat het bedrijf vorig jaar getroffen werd door een zeer geavanceerde besmetting van zijn systemen. ‘Tot op vandaag weten we nog altijd niet van wie die aanval uitging’, zegt Clément. ‘Maar het was een zeer grote organisatie met veel mensen, middelen en expertise.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud