EVS krikt met scalpel winst op

EVS sloot onlangs een groot contract met het Amerikaanse productiehuis NEP, dat onder meer de verslaggeving van American football (NFL) verzorgt. ©AFP

De beeldserverspecialist knipte op een jaar 7 procent kosten weg en houdt zo de winst op peil, ondanks een krimpende omzet.

Als Brussels Airlines inspiratie wil hoe het fors in de kosten kan snijden, kan het management mogelijk te rade gaan bij EVS  . De Luikse specialist in beeldservers voor live sportverslaggeving knipte over de eerste jaarhelft 7 procent van zijn werkingskosten weg.

Die ongenadige focus op de kleintjes zette een hefboom op de bedrijfswinst: die steeg met bijna de helft tot 3,4 miljoen euro, een stuk meer dan analisten verwachtten. De winstmarge steeg met 3 procentpunten naar 8,3 procent.

Gunstregime

Netto zakte de winst met twee derde naar 3,7 miljoen euro of 0,26 euro per aandeel, maar dat is louter omdat de groep vorig jaar, met dank aan de invoering van een fiscaal gunstregime voor bedrijven met veel onderzoekers ('innovation box'), een forse meevaller boekte.

8,3%
Marge voor verbetering
Door de strikte kostencontrole steeg de winstmarge van EVS tijdens de eerste jaarhelft met 3 procentpunten naar 8,3 procent.

'We verwachten nu dat onze kosten over heel 2019 stabiel zullen evolueren', zegt financieel directeur Yvan Absil. Daarmee is hij optimistischer dan bij de kwartaalupdate in mei, toen er nog een beperkte toename van de kosten met 2 procent naar voren werd geschoven. Interim-CEO Pierre De Muelenaere startte de kostenbesparingen in de tweede helft van 2018, waardoor de vergelijkingsbasis in de tweede jaarhelft moeilijker ligt dan in de eerste.

Wachtgeld

De kostenbesparingen zijn nodig, gelet op het krimpende bovenste lijntje van EVS. De Muelenaere gaf eerder al aan dat beleggers niet snel spectaculair beterschap mogen verwachten, maar dat ze wel op flink wat 'wachtgeld' mogen rekenen. EVS belooft nu al tot 2022 een stevig dividend. En dat in een moeilijke marktomgeving met televisiezenders die door de opmars van Netflix in besparingsmodus zitten

Over de eerste jaarhelft kromp de omzet 7 procent naar 41 miljoen euro. Dat is min of meer in lijn met de 40,9 miljoen euro waar het beurshuis KBC Securities op rekende.

Exclusief de grote huurcontracten die EVS in de eerste helft boekte voor de Olympische Winterspelen en het WK voetbal in Rusland, steeg de omzet wel 12 procent. De Muelenaere handhaaft de prognose voor een omzet van 100 à 120 miljoen voor heel 2019, wat dus een stevige spurt impliceert, gelet op het feit dat de teller halverwege op 41 miljoen stokte .

Amerikaans contract

Hij wijst op een goed gevuld orderboek en het contract van 8 miljoen dollar dat de Luikenaars eind vorige week aankondigden met het grote Amerikaanse productiehuis NEP. Een contract dat een belangrijke referentie kan worden voor XT-VIA, de jongste generatie beeldservers voor livevideoproductie van EVS.

De Muelenaere bevestigt ook dat het bedoeling is dat er tegen eind dit jaar een nieuwe fulltime-CEO is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud