Ex-top Olympus bekent schuld

Ex-voorzitter Tsuyoshi Kikukawa (R) en algemeen directeur Haruhito Morishima. (foto reuters)

De vroegere voorzitter van de Japanse cameraproducent Olympus, Tsuyoshi Kikukawa, heeft dinsdag schuld bekend in een zaak van boekhoudfraude. Ook twee andere vroegere toplui deden dat, tijdens de eerste hoorzitting in de rechtbank in Tokio.

De drie worden ervan beschuldigd foute financiële verklaringen te hebben afgelegd. Ze verdoezelden zo verliezen van het bedrijf.

 'De hele verantwoordelijkheid ligt bij mij', verklaarde Kikukawa. 'De daden troffen aandeelhouders, zakenpartners, werknemers en het publiek.' Ook het bedrijf zelf pleitte overigens schuldig voor de rol die het speelde in de zaak. 

De toplui kijken tegen mogelijke celstraffen van 10 jaar aan, en boetes die tot 10 miljoen yen (bijna 100.000 euro) kunnen oplopen. Voor de firma zelf kunnen de boetes oplopen tot 700 miljoen yen (bijna 7 miljoen euro).

Sinds de voormalige CEO Michael Woodford de fraude bijna een jaar geleden uitbracht, verloor Olympus ruim 40 procent van zijn beurswaarde. Het bedrijf probeert uit de put te klimmen met hulp van investeerders en haalde onder meer Sony al aan boord.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud