Facebook en Google niet langer bij populairste werkplekken

Meredith Whittaker lag aan de basis van verschillende protesten bij Google. In juli besliste ze het bedrijf te verlaten nadat 'ze slachtoffer was geworden van wraakacties van het management'. ©ISOPIX

Silicon Valley verliest een beetje van zijn glans. Verschillende techbedrijven zakken op de lijst van 'beste plaatsen om te werken' in de VS.

Glassdoor, een website waar werknemers anoniem hun bedrijf en werkgever kunnen beoordelen, somt jaarlijks de 100 populairste bedrijven op om te werken. Tien van de 31 techbedrijven in de lijst van Amerikaanse bedrijven zijn dit jaar gezakt. De rangschikking gebeurt aan de hand van factoren als salaris, extra voordelen, bedrijfscultuur en management. 

84
Apple
Apple, dat jarenlang een populaire werkgever was, is gezakt tot de 84ste plaats.

Apple, dat steevast de top 25 haalde, is gezakt naar de 84ste plaats. Amazon, dat nooit bepaald gelauwerd werd om zijn bedrijfscultuur, haalt voor het twaalfde jaar op rij de lijst niet.

De grootste klappen zijn voor Facebook, dat de voorbije tien jaar drie keer de lijst aanvoerde en nu van de zevende plaats naar de 23ste plaats zakt, en Alphabet, het moederbedrijf van Google dat drie plaatsen zakt tot net buiten de top tien. Die bedrijven waren jaren gegeerd, met gratis maaltijden, hippe gadgets, bedrijfsvervoer en zelfs een kapper en een wassalon.

Onvrede

Uit een interne enquête blijkt dat de populariteit van Google-CEO Sundar Pichai tanende is. ©AFP

Toch komen de cijfers niet als een verrassing. Bij Google was de jongste maanden veel protest van werknemers. Er was onvrede over intimidatie en seksueel wangedrag van de topper Andy Rubin, de vader van het besturingssysteem Android. Ook over ongelijke lonen en kansen voor mannen en vrouwen zijn klachten.

Toen twee weken geleden vier kritische werknemers werden ontslagen, werd Google ervan beschuldigd zijn mensen de mond te snoeren. Naar aanleiding van een interne enquête schreef het persbureau Bloomberg in februari dat de populariteit van CEO Sundar Pichai tanende is. Minder werknemers zouden geïnspireerd worden door zijn visie dan een jaar eerder.

Cambridge Analytica

Bij Facebook lag zowel de privacy van de gebruikers als het beleid voor politieke advertenties onder vuur. Ook de invoering van de cryptomunt Libra kan niet op onverdeeld enthousiasme rekenen. 'Opvallende projecten kunnen extreem politiek zijn en worden naar beneden getrokken door 'too many cooks in the kitchen'. In een post-Cambridge Analytica-wereld worden de releases van nieuwe functies of producten extreem vertraagd', zegt een werknemer op Glassdoor.

Een van de weinige techstijgers in de lijst is Microsoft. De softwarereus steeg 13 plaatsen naar nummer 21. Op de eerste plaats staat ook een techbedrijf: HubSpot, een softwarebedrijf uit de staat Massachusetts. Dat steeg 15 plaatsen. Dat heeft ook Belgische werknemers: in november nam HubSpot PieSync over, een Gents platform voor synchronisatie van klantengegevens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud