Facebook laat Knack factchecken in België

Facebook kiest Knack en het Duitse persagentschap DPA als factchecker. ©REUTERS

De socialenetwerksite Facebook gaat in zee met Knack en het Duitse persagentschap DPA om de verspreiding van Nederlandstalige of Franstalige desinformatie op het platform tegen te gaan.

Facebook, dat in België 7 miljoen gebruikers telt, neemt nieuwe partners aan boord om de geloofwaardigheid van de informatie op zijn platform hoog te houden. Zowel het weekblad Knack als het Duitse persagentschap DPA wordt officiële factchecker voor Facebook in België. 

Het sociale netwerk voert al sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 campagne tegen desinformatie. Het heeft daarvoor interne teams, die bijvoorbeeld netwerken van valse accounts proberen te detecteren, maar het werkt ook met externe factcheckers. 

DPA

Facebook maakt nu bekend dat in ons land het weekblad Knack en het Duitse persagentschap DPA nieuwsberichten op het platform op hun juistheid gaan controleren. DPA begint volgende week al, in het Nederlands en het Frans, met twee werknemers. Knack volgt op 1 mei, ook met twee werknemers. 

De keuze valt op die twee mediamerken omdat ze allebei deel uitmaken van het International Fact-Checking Network (IFCN). Ze moeten mogelijk valse berichten niet zelf opsporen. Daarvoor heeft Facebook zelflerende algoritmen, die signalen van gebruikers of andere sleutelwoorden oppikken. 

Politici

Als de factcheckers oordelen dat een bericht fout is, kan Facebook berichten van de pagina die het nieuws verspreidde, degraderen. Het kan ook de mogelijkheid om te adverteren afnemen. Het factcheckprogramma staat los van berichten die sowieso kwetsend van aard zijn en de voorwaarden van Facebook schenden. 

Ook uitspraken van politici op het platform worden niet gecontroleerd door de factcheckers. Facebook vindt dat het als commercieel bedrijf niet zijn taak is politici te censureren. Het is aan de kiezers om de politici daarvoor bij de stembusgang ter verantwoording te roepen, oordeelt het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud