Advertentie
opmerkelijk

'Geen problemen met USB-sticks bij verkiezingen'

Gooien USB-sticks zondag roet in het eten? ©BELGA

Het Agentschap Binnenlands Bestuur ontkent dat er zondag problemen dreigen met de digitale verwerking van stemresultaten.

'FORMATTEER DE USB-STICKS NIET!' Die waarschuwing stond dinsdagmiddag te lezen op de site vlaanderenkiest.be, de leidraad voor de lokale verkiezingen zondag. Ze is bedoeld voor de voorzitters van de hoofdbureaus.

De USB-sticks dienen om na de stemming de resultaten digitaal te verwerken. De Vlaamse overheid koos ervoor om met USB-sticks te werken, omdat die niet verbonden zijn met het internet of met een ander vorm van netwerk. 

Formatteren

Maar het inlezen van USB-sticks met resultaten dreigde in de soep te lopen, suggereerde het bericht. De pc zou immers aan de gebruiker vragen om de USB-stick, met de resultaten erop, te formatteren.  'De schijf in het station moet worden geformatteerd, voordat u deze kunt gebruiken.' Dat zou meteen betekenen dat de stemresultaten gewist waren. 

Het Agentschap Binnenlands Bestuur zegt in een reactie de instructies vorige week  inderdaad te hebben medegedeeld aan de hoofdbureaus. Maar nu zouden ze niet langer van toepassing zijn. 'Ze waren gebaseerd op de eerdere veronderstelling dat die boodschap zou kunnen verschijnen, maar bij het testen van de USB-sticks bliijkt dat dat niet het geval is', is te horen. 

Linux

Bovendien betekent het formatteren van de USB-sticks niet dat alle stemgegevens gewist zijn. 'Per digitaal stembureau zijn er twee USB-sticks die beiden parallel dezelfde resultaten bevatten', legt het Agentschap uit. 

De problemen met de waarschuwing rond de formattering zouden te wijten geweest zijn aan de opbouw van de USB-sticks. De USB-sticks hebben zowel een Linux-deel, voor de stemcomputers, als een Windows-deel, voor het beheer van de resultaten. Het besturingssysteem van Windows herkent het Linux-deel niet en vraagt daarom de USB-sticks te formatteren. 

Zondag stemmen 163 gemeenten digitaal.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud