Gentse juristen lanceren chatbot voor juridisch advies

Volgens Matthias Dobbelaere, oprichter van De Juristen, kan het merendeel van de juridische sector geautomatiseerd worden. ©BELGA

Het Gentse juridische adviesbureau deJuristen lanceert onder de naam Lee & Ally de eerste Europese juridische chatbot.

Het doel van de chatbot is 'bedrijven en consumenten kwaliteitsvol en razendsnel juridisch advies aan te bieden tegen lage tarieven'. De chatbot biedt voorlopig enkel juridisch advies aan ondernemers aan, maar hoopt mettertijd uit te breiden naar advies voor particulieren.

De virtuele juridische robot wordt momenteel aangeboden als bètaversie, in afwachting van de finale versie, die begin 2018 in meerdere landen gelanceerd wordt. 'We konden hem verder optimaliseren, maar het systeem groeit dankzij de feedback van gebruikers', zegt Matthias Dobbelaere-Welvaert, oprichter van deJuristen.

Het is nog nodig om naast de bot ook nog een menselijke hulplijn te hebben, maar die zou na verloop van tijd wel moeten inkrimpen.
Matthias Dobbelaere-Welvaert
Oprichter De Juristen

Op de website kan een ondernemer zich aanmelden voor de chatbot. Daarna kan hij het systeem vragen stellen over thema's zoals de data- en privacywetgeving, auteursrechten en algemenere kwesties. Als de bot niet uitgebreid genoeg of onvolledig antwoordt, dan kan de gebruiker terugvallen op de menselijke helpdesk van deJuristen.

'Het is nog nodig om behalve de bot ook een menselijke hulplijn te hebben, maar die zou na verloop van tijd wel moeten inkrimpen', zegt Dobbelaere-Welvaert. Volgens hem hebben Vlaamse ondernemers graag nog de optie om ook met een persoon te spreken. 'Nederlanders zijn chatbots al veel meer gewoon.' 

Internationaal

We moeten nu zo snel mogelijk internationaal uitrollen. We zijn nu misschien wel de enige, maar dat zal niet lang duren.
Matthias Dobbelaere-Welvaert
Oprichter De Juristen

Het kantoor haalde eind vorig jaar 1 miljoen euro voor het project op. Het is nu in onderhandeling voor een 'series A'-investering', de eerste financieringsronde van een beginnende onderneming, om het platform internationaal uit te bouwen. 'We moeten de bot zo snel mogelijk internationaal uitrollen. We zijn nu misschien wel de enige, maar dat zal niet lang duren.' 

Wereldwijd zijn heel wat start-ups met juridische technologie bezig. In de Verenigde Staten bestaat Ross, dat gebruikt wordt door juristen. In het Verenigd Koninkrijk biedt een bot hulp aan bij parkeerboetes. 'Het merendeel van de juridische sector kan geautomatiseerd worden. Uiteraard zien heel wat start-ups daar brood in', zegt Dobbelaere. 

DeJuristen werd in 2009 opgericht in Gent. Het bedrijf heeft 6 kantoren onder de naam The Jurists, onder meer in Londen, Parijs en Amsterdam. De chatbot zou bij de officiële lancering ook in het Verenigd Koninkrijk en Nederland ingezet worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud