Glasvezel gaat uw internetverbinding boosten
Tot een gigabit per seconde. Met die downloadsnelheid kunt u voortaan in België surfen op het internet. Hoe kan dat, en wat kost het?
Herinnert u zich nog het internet van 20 jaar geleden? In 1996 duurde het circa 30 minuten om een liedje te downloaden en ruim 24 uur voor een film. Volgens Telenet downloaden we vandaag muziek in een fractie van een seconde en duurt de download van een film nauwelijks 13 seconden. Sinds eind september biedt de telecomoperator 3 miljoen Vlaamse en Brusselse klanten de mogelijkheid te surfen tegen een snelheid tot 1 Gbps (1 gigabit per seconde).
Dat is veruit het snelste internet dat in België beschikbaar is. Voor een deel van zijn klanten (zij die al de speedboostoptie gebruiken) is die snelheid vanaf eind oktober beschikbaar zonder enige prijsverhoging.
Breedbandinternet
Om die snelheid mogelijk te maken gebruikt Telenet de hybride coaxkabel (Hybrid Fiber-Coax, afgekort HFC). Het gaat om een hybride technologie die zowel gebruikmaakt van kabel als van glasvezel. Weet dat er drie vaste technologieën bestaan om toegang te krijgen tot een snelle internetverbinding.
1. De DSL
Die technologie (afhankelijk van de evolutie ook ADSL of VDSL genoemd) verdeelt digitale gegevens via een telefoonlijn, waardoor u aan een snelheid tot 100 Mbps kunt surfen. Dat is het oude kopernetwerk van Proximus.
Het probleem is dat uw verbinding trager kan zijn dan de surfsnelheid die uw operator vermeldt, of dat u problemen ondervindt als u een eindje verwijderd woont van de verdeelkast in uw wijk, of als die kast zich ver van de centrale bevindt. In dat geval doet u er wellicht goed aan van provider te veranderen en over te stappen naar een operator die die technologie via de kabel wel aanbiedt (punt 2). Ofwel wacht u gewoon tot de glasvezel tot aan uw woning wordt getrokken (punt 3).
Maar er is meer. Met DSL tegelijk surfen en televisiekijken lukt niet goed omdat de televisie voor een deel gebruikmaakt van de bandbreedte.
2. De coaxkabel
Die technologie was oorspronkelijk bedoeld voor de televisie. De netwerken van Telenet (die ook gebruikt worden door Orange) en van de Waalse operator VOO maken er gebruik van. Daarmee kunt u surfen aan een snelheid tot 400 Mbps (zelfs als u gelijktijdig tv kijkt). De kabel van koper maakt het mogelijk grotere hoeveelheden data over te brengen.
Maar ook de coaxkabel is niet perfect. Als enkele van uw buren er ook gebruik van maken, kunnen op de piekuren vertragingen opduiken. De kabeloperatoren kunnen dat oplossen door knooppunten op te splitsen om de beschikbare capaciteit voor de hele wijk te verdubbelen.
3. De glasvezel
Die technologie maakt gebruik van licht om signalen te transporteren. Daardoor kunnen gegevens veel sneller worden overgebracht dan met DSL of de kabel, zonder enig verlies aan kwaliteit en ongeacht het aantal gelijktijdig verbonden personen of toestellen.
Een groot deel van het Proximus-netwerk is met glasvezel uitgerust. Maar het laatste deel tussen de straat en de meeste gebouwen bestaat nog uit koperen kabels. Proximus is die verbindingen aan het vernieuwen. ‘Sinds woensdag zij we bezig met de uitrol van glasvezel bij de inwoners van twaalf steden: Hasselt, Antwerpen, Charleroi, Gent, Luik, Namen, Brussel, Roeselare, Leuven, Aalst, Vilvoorde en Knokke-Heist’, zegt Haroun Fenaux, de woordvoerder van Proximus.
Een ‘slim’ huis
>Beschikken over een ultrasnelle internetverbinding bij u thuis heeft vandaag geen enkele zin. Tenzij u gelijktijdig heel veel gegevens verbruikt. Dat is bijvoorbeeld het geval voor een familie met kinderen.
>Ieder familielid beschikt over minstens één toestel dat met het internet verbonden is. Het gebeurt dan soms dat iedereen tegelijk aan het surfen of het streamen is (video’s of muziek), terwijl dan ook nog eens de televisie in de woonkamer opstaat. Daardoor kan de verbinding instabiel worden wat tot conflicten in het gezin leidt (vooral met diegenen die online gamen).
>Dankzij een breedbandinternetverbinding kan iedereen supersnel surfen of streamen, zonder onderbrekingen of vertragingen. Tegelijk is de beeldkwaliteit op elk verbonden apparaat onberispelijk.
>In de toekomst zal elk gezin baat hebben bij een ultrasnelle verbinding. Want ons dataverbruik stijgt elk jaar en steeds meer huishoudtoestellen maken gebruik van het internet. Dat is al zo voor alarmsystemen, verlichting, thermostaten, rookdetectors en spraakassistenten.
En de prijs? ‘De prijs van onze packs blijft dezelfde, ongeacht of ze in koper of in glasvezel worden geleverd. Klanten met glasvezel kunnen een extra optie nemen waardoor de standaarddownloadsnelheid van glasvezel stijgt (van 220 Mbps tot 400 Mbps). Kostprijs: 15 euro per maand.’
Om zich van de concurrentie te kunnen onderscheiden benadrukt Proximus dat de snelheid niet het enige criterium is waarmee rekening moet worden gehouden bij de vergelijking tussen de drie technologieën. ‘Glasvezel is de meest vooruitstrevende technologie. Hij biedt niet alleen een zeer grote surfsnelheid, maar ook minder wachttijden en meer stabiliteit. Bijgevolg stijgt de kwaliteit.’ De term ‘wachttijd’ verwijst naar de tijd die een datapack nodig heeft om via een netwerk van zijn bron tot op zijn bestemming te geraken.
Hybrid Fiber-Coax
Even terug naar Telenet. De operator maakt gebruik van een hybride technologie. Coralie Miserque, de woordvoerster van Telenet, legt uit. ‘De kabel die bij de klant binnenkomt, is een coaxkabel, maar het grootste deel van de afstand tussen de centrale locatie (het datacenter van het netwerkhoofd) en de klant bestaat uit glasvezel. Gemiddeld wordt 95 procent van de afstand overbrugd met glasvezel en 5 procent met een coaxkabel.’
Ook VOO maakt gebruik van het hybride netwerk. ‘In de kern van ons netwerk bestaat dat uit glasvezel. In ons distributienetwerk, dat wil zeggen tussen het wijkafnamepunt en de woning, gebruiken we de coaxkabel die ook voor de televisie gebruikt wordt’, zegt woordvoerster Marie-Pierre Dinsart.
Net zoals Telenet zal VOO dankzij die technologie zijn klanten op zekere dag snelheden tot 1Gbps kunnen aanbieden, wat gelijk staat aan de snelheid van een 100 procent glasvezelverbinding. En dat zonder dat ze België moeten herbekabelen of woningen opnieuw moeten verbinden.
Meest gelezen
- 1 85-jarige chirurg Jules Hayen koopt Antwerpse Stadsfeestzaal voor 50 miljoen
- 2 Vakbonden verwachten tienduizenden betogers: drukke ochtendspits en geschrapte vluchten
- 3 Bouchez: 'Communautaire oefening niet compatibel met sanering'
- 4 Kus de ring van Trump, of…
- 5 Tot 0 procent rente tijdens Autosalon: leen ik bij bank of autodealer?