Google-auto zonder stuur en rempedaal

Google gaat nog een stapje verder met zijn autonoom rijdende auto's. Het stuurt dit jaar nog een prototype de weg op dat zelfs geen stuur of rempedaal heeft, maar wel een 'paniekknop'.

'Je zal die auto's binnenkort in het straatbeeld zien en we willen uitleggen wat die precies zijn', zei Sergey Brin, oprichter van Google, vannacht op een conferentie in Californië. 

Bestuurders zullen in de nieuw ontwikkelde auto niet langer de controle kunnen overnemen in gevaarlijke situaties aangezien er geen remmen, geen stuur en geen versnellingsbak is. De auto rijdt volledig op sensoren en software. De bestuurder zelf zal enkel nog een startknop en een rode 'paniekknop'  kunnen bedienen om auto te blokkeren. Brin ziet onder andere toepassingen voor zelfrijdende taxi's.

Google besliste een jaar geleden om het autoproject een nieuwe wending te geven nadat uit testen met werknemers was gebleken dat het toch niet evident is om bestuurders te vragen in gevaarlijke situaties over te nemen. 'We hebben zaken gezien die ons toch wat zenuwachtig hebben gemaakt', zegt een roboticaspecialist die bij het project betrokken is. 

Google promovideo voor stuurloze auto

Google begon in 2009 een project om auto’s uit te rusten met lasers en sensoren en ze autonoom te laten rijden. Ze legden al meer dan 1 miljoen kilometer af zonder ongelukken. Op basis van dat succes besliste Google om Google X - de droomfabriek van Google - op te richten voor meer futuristische experimenten. 

Google is niet de enige die met technologie voor zelfrijdende auto's bezig is. Ook onder andere Volvo, Toyota en BMW zijn dat volop aan het testen met het oog op een marktlancering in de komende jaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud