Advertentie

Google bouwt mogelijke vervanger Android

Het technologiebedrijf plant nu zijn eigen besturingssysteem voor smartphones genaamd Fuchsia. ©ANP

Google werkt aan een nieuw besturingssysteem voor smartphones, Fuchsia, dat eventueel het welbekende Android kan vervangen.

Fuchsia is Googles derde besturingssysteem. Dat meldt de technologienieuwssite Ars Technica op zijn website. Google heeft al Android voor smartphones en Google OS voor desktops en netbooks. Het is niet de eerste keer dat Google zichzelf beconcurreert. Google Play Music en YouTube werkten al in dezelfde branche, net zoals Google TV en Chromecast.

Fuchsia in Magenta

Voor het eerst bouwt Google nu een besturingssysteem dat niet geschreven is vanuit de kern van het open source Linux-besturingssysteem dat door alle Android-smartphones wordt gebruikt. Met Fuchsia komt er mogelijk een einde aan die dominantie, aangezien het geschreven is in het open-sourcesysteem Magenta.

Magenta is een 'minikern' van een normaal besturingssysteem waarmee het de nieuwste smartphones kan besturen. Over waarom het nieuwe systeem er komt, is het voorlopig nog speculeren. De lancering zou eindelijk een antwoord bieden op de updateproblemen waarmee Android kampt.

Google zou met de lancering van Android destijds geen rekening hebben gehouden met het enorme succes van het besturingssysteem op smartphones van andere bedrijven zoals Samsung. Ook zou de gebruikerservaring beter kunnen. De afhankelijkheid van Linux betekent ook dat snelle en radicale updates niet voor de hand liggen.

Dominantie Android

Of Fuchsia ook een einde zal maken aan de dominantie van Android-telefoons op de wereldmarkt is voorlopig koffiedik kijken. Met Android is Google nu heer en meester op de smartphonemarkt. Van de 430 miljoen verkochte smartphones in het laatste kwartaal van 2016 gebruikten er 350 miljoen Android (82%).

Naast Google gebruiken smartphonemerken als Samsung, Sony en HTC ook Android. Of zij ook het nieuwe open-sourcesysteem Fuchsia zullen gebruiken, is afwachten. Aan de statistieken te zien zijn de consumenten voorlopig tevreden met Android. Samen met het mobiele besturingssysteem van Apple, iOS, is Android goed voor 99,6 procent van alle smartphones die zijn verkocht in datzelfde kwartaal.

Android werd gekocht door Google voor een geschat bedrag van 50 miljoen dollar (46 miljoen euro) in 2005. Dat bijna alle smartphonemerken Android gebruiken, levert Google rechtstreeks geen geld op, gezien het open source is. Dankzij de Android-software krijgt Google echter wel reclame-inkomsten bij de applicaties zoals Google Maps en YouTube.

Zelf speelt Google nog maar een marginale rol in de smartphonemarkt, met enkel de Nexus en Pixel die het verkoopt. Daarom focust Google nu voornamelijk op de software.

User Interface

De gebruikersomgeving van Fuchsia, zeg maar het stuk van de smartphone dat je effectief ziet, wat bij een auto het dashboard en het stuur zouden zijn, heet 'Armadillo' (gordeldier) en biedt een combinatie van al bestaande en nieuwe functies.

In de huidige versie kan de gebruiker zoveel applicaties naast elkaar opendoen als hij wil, in welke verhouding dan ook. Vier apps kunnen samen 25 procent van het scherm innemen om dan de rest te vullen met één andere. Hoe dat er allemaal precies zal uitzien, is nog afwachten. Daarvoor staat Fuchsia nog te veel in de kinderschoenen. Ars Technica toont een aantal screenshots, die een vaag idee moeten geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud