Google bouwt vijfde datacenter in België

Google breidt zijn Belgische datacenter in Saint-Ghislain andermaal uit. Het brengt zijn totale investering op 2 miljard euro. ©Photo News

De Amerikaanse techreus Google plant een vijfde datacenter in Saint-Ghislain, nabij Bergen. Dat brengt de totale investering van de internetgigant in ons land op 2 miljard euro.

Google voelt zich goed in Saint-Ghislain, nabij Bergen. De techreus opende er elf jaar geleden zijn eerste Europese datacenter. Nadien werd het serverpark stelselmatig uitgebreid. Volgens onze informatie gebeurt dat opnieuw. Google plant er een vijfde datacenter. Google België weigert commentaar.

Volgens onze informatie zijn de plannen, indeling en alle technische details gevalideerd. De werkzaamheden, die de komende weken beginnen, moeten in 2022 zijn afgerond. Het vierde datacenter, dat vorig jaar met veel tamtam werd aangekondigd, wordt binnenkort in gebruik genomen.

Googles voorkeur voor het hart van de Borinage stoelt op de grote lap grond die er voorhanden is en het nabijgelegen kanaalwater om de servers mee af te koelen.

Googles voorkeur voor Saint-Ghislain, in het hart van de Borinage, stoelt op de grote lap grond die er voorhanden is voor uitbreidingen. Het datacenterpark bestrijkt inmiddels 90 hectare. Google kocht de grond in 2005 van de Henegouwse intercommunale IDEA.

De hangars vol servers staan vlak bij het kanaal Nimy-Blaton. Google haalt daar met een speciaal systeem water uit om de servers te koelen. In 2009 was Saint-Ghislain wereldwijd het eerste datacenter dat gebruikmaakte van dat koelsysteem.

Het eerste datacenter in Henegouwen kostte 250 miljoen euro. Nadien volgden nieuwe datacenters in 2013 (300 miljoen euro), 2018 (250 miljoen euro) en 2019 (600 miljoen euro) en tussen 2014 en 2018 een extra investering van 200 miljoen euro. Google installeerde twee jaar geleden een zonnepanelenpark op de site, goed voor een investering van drie miljoen euro.

De Amerikanen uit Mountain View, Californië pompten afgelopen decennium 1,6 miljard euro in Saint-Ghislain. Met het vijfde datacenter of vierde uitbreiding, goed voor een investering van 400 à 600 miljoen euro, wordt de kaap van 2 miljard euro gerond.

Een aanzienlijk bedrag, waar de tewerkstelling flink bij verbleekt: 350 jobs op de site, vooral ingenieurs en onderhoudstechnici die ingrijpen als de servers uitvallen. Plus 1.500 indirecte banen: bouwvakkers en IT-onderaannemers.

Met de extra batterij servers houdt Google gelijke tred met het explosief groeiende gebruik van mobiele apps en de steile opgang van zijn clouddiensten. Ons land herbergt een van de vijf Europese Google-datacenterparken, naast Nederland, Ierland, Denemarken en Finland. Wereldwijd telt Google 21 datacenters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud