Advertentie

Google-computer verslaat 's werelds beste go-speler

De tegenspeler van Google's computerprogramma zat tijdens de match letterlijk met de handen in het haar. ©REUTERS

In de eerste match tussen Googles programma AlphaGo en go-wereldkampioen Ke Jie is het computerprogramma als winnaar uit de bus gekomen.

De wedstrijd was de eerste in een reeks van drie. Daaruit moet blijken of de 19-jarige Chinese wereldkampioen, die verklaarde het programma te kunnen verslaan, écht 's werelds beste speler is.

De wedstrijden vinden plaats in het kader van de 'Future of Go'-top van Google in het pittoreske Chinese stadje Wuzhen. Met het event rond het oude Chinese bordspel wil Google zichzelf promoten in de grootste opkomende digitale markt. Eerder was Google in botsing gekomen met het Chinese censuurapparaat. 

Kleine marge, hoge slaagkans

AlphaGo won de match met maar een half punt, de kleinst mogelijke marge in het ingewikkelde bordspel. Het computerprogramma bleek niet voor een grote winstmarge te gaan, maar voor de zetten met de hoogste slaagkans.

In maart vorig jaar versloeg AlphaGo nog een van de beste go-spelers ter wereld, maar nu lijkt het op weg zelf de allerbeste te worden. Het AI-systeem leert uit alle matchen zijn speelstijl te verbeteren.

Artificiële intelligentie

Go staat niet enkel te boek als één van de oudste, maar ook één van de meest complexe bordspelen ter wereld. Dat een computer erin slaagt om een menselijke speler te verslaan, zegt volgens Google veel over de vooruitgang die het boekt in zijn artificiële intelligentie-afdeling.

Toen AlphaGo in 2016 voor het eerst een speler van wereldformaat klopte, was dat een druk becommentarieerde mijlpaal in het domein van de artificiële intelligentie

Demis Hassabis, de topman van Googles AI-poot Deepmind, over het belang van de Chinese 'go-top'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud