reportage

Google gaat stap verder in organisatie van wereld

Sundar Pichai, Google-topman voor Android, Chrome en de apps. ©Bloomberg

Op zijn jaarlijkse conferentie voor software-ontwikkelaars, Google I/O, gaf het internetgigant Google donderdag een overzicht van alle nieuwigheden waar het aan werkt. Trouw aan zijn missie draait alles rond het beter organiseren van informatie, in alle vormen.

Google houdt één keer per jaar een bijeenkomst voor de wereldwijde gemeenschap van IT-experts en ontwikkelaars die werken met de software van de technologiereus. De conferentie in het centrum van San Francisco, Google I/0, is een tweedaagse show waarmee het bedrijf veel van zijn bezigheden in de verf wil zetten.

Duizenden ontwikkelaars van over heel de wereld leren er welke nieuwe technologie beschikbaar wordt om apps en programma’s mee te ontwikkelen voor verschillende toestellen, zoals smartphones, slimme horloges en laptops.

1.000.000.000
Vijf Google-producten tellen meer dan 1 miljard gebruikers

Maar Google geeft er ook een update van wat gebruikers binnenkort aan nieuwigheden mogen verwachten.  Die gebruikers zitten overal. Vijf van de zes grootste producten van Google (de zoekmachine waar het allemaal mee begon, videosite YouTube, webbrowser Chrome, kaartendienst Maps en mobiel besturingssysteem Android) tellen meer dan 1 miljard gebruikers. Het zesde, e-maildienst Gmail, zit aan meer dan 900 miljoen gebruikers.

Met die statistieken trapte Sundar Pichai (foto) - de topman bij Google voor Android, Chrome en Apps - de openingsspeech van de conferentie af.  Die lange presentatie is een zeldzame gelegenheid waarop Google een overzicht geeft van waar het aan werkt. ‘We willen computertechnologie aan het werk zetten om problemen in de wereld op te lossen’, zei Pichai.

Op de Google-show wordt extra duidelijk hoe divers de activiteiten van het bedrijf zijn. Nieuwe hardware werd er niet voorgesteld, de focus lag volledig op software om de wereld mee te organiseren.

Een overzicht:

Mobiel

Google heeft met Android het grootste besturingssysteem voor smartphones ter wereld. Dat krijgt binnenkort een update, versie M, waarmee smartphones vlotter bestuurbaar moeten worden, en dat de batterijduur moet verdubbelen. In de software zit ook een systeem om mobiel te betalen via de smartphone: Android Pay. Google had al Google Wallet, maar dat brak nooit echt door.

Voor Android Pay heeft het deals met talloze grote handelaars in de VS. De technologie lijkt sterk op die van concurrent Apple: de telefoon bewaart kredietkaartgegevens en het volstaat om het toestel in de buurt van de betaalterminal aan de kassa te houden.

Wearables

Slimme horloges krijgen extra aandacht sinds Apple zijn Watch lanceerde in april. Maar de horlogesoftware van Google draait al op zeven verschillende toestellen. Ook die krijgt een update

TV

De Google Chromecast ©Bloomberg

Google heeft met Chromecast een toestel in huis waarmee tv-toestellen online kunnen en streamingdiensten met maandelijks abonnement als Netflix kunnen afspelen. Daar komt binnenkort de dienst van de populaire producent HBO bij.

Huis

Nu steeds meer gewone toestellen verbonden worden met het web en met elkaar, lanceert Google een nieuw besturingssyteem (Brillo) en software (Weave) waarmee die toestellen met elkaar kunnen praten. ‘Wat we met Android voor smartphones hebben gedaan, willen we nu in huis doen.’

Google heeft al slimme thermostaten, slimme camera’s (bijvoorbeeld om baby’s in de gaten te houden) en slimme rookmelders in huis. Die zijn op afstand bestuurbaar via de smartphone, maar kunnen ook reageren op elkaar. Bijvoorbeeld: als je met je auto je garage inrijdt, gaan de lichten automatisch aan, wordt het huis op temperatuur gebracht en springt de oven aan.

Auto

De wagen is een van de belangrijkste strijdtonelen voor softwarebedrijven. Steeds meer nieuwe modellen kunnen online en worden dus ‘slimmer’. Daarvoor heeft Google het besturingssysteem Android Auto, dat binnenkort in wagens van 35 merken zit. Ook op dit vlak is de concurrentie tussen Google en Apple hevig.

Persoonlijk

Een van de meest gesofisticeerde nieuwe mogelijkheden is de update van Google Now, de persoonlijke assistent die zit ingebouwd in de smartphonesoftware. Google Now heeft als bedoeling informatie aan te reiken nog voor gebruikers beseffen dat ze die nodig hebben. Bijvoorbeeld: als Google weet dat je over twee maanden een vlucht hebt naar pakweg New York, zal Google Now suggereren om contact op te nemen met vrienden die daar wonen.

Of je krijgt een sms met daarin een verzoek om de was te gaan oppikken, dan zal Google automatische een herinnering aanmaken. De software herkent de context ‘zodat we smartphones eindelijk slimmer kunnen maken’.

Google kondigde ook Google Photos aan: een nieuwe toepassing waarmee gebruikers ongelimiteerd foto’s kunnen opslaan in de cloud, en dat in hoge resolutie, en gratis.

Virtual Reality

Virtual Reality kreeg veel aandacht tijdens de speech, en om dat in de verf te zetten was de zaal voorzien van een enorm videoscherm dat bijna 360 graden rond ging.

Google Cardboard ©AFP

Google lanceerde vorig jaar een houder in karton waarmee je een smartphone kan veranderen in een virtualrealitybril. Dat product wordt vernieuwd en wordt ook beschikbaar voor iPhones. Google maakt ook software waarmee leerkrachten de VR-bril kunnen gebruiken in de klas, en een hele groep leerlingen kan meenemen in een virtuele wereld. Google wil het ook makkelijker maken om zelf VR-beelden te maken, dankzij een nieuwe camera van fabrikant GoPro.

Groeimarkten

Google heeft meerdere projecten lopen om meer mensen online te krijgen, aan de hand van goedkope maar krachtige smartphones en laptops. Het bedrijf verwacht dat de komende twee jaar 1,2 miljard mensen extra via die toestellen online zullen zijn in zes belangrijke groeilanden: Brazilië, China, India, Indonesië, Mexico, Rusland. In die landen maakt Google het mogelijk om de smartphone als gps te gebruiken ook als die niet verbonden is met het web. Het verbetert ook zijn vertalingssoftware via spraakherkenning. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud