Google geeft Europese Android-gebruikers de keuze

Het populaire Android-mannetje. Google geeft Europese Android-gebruikers meer keuze. ©REUTERS

Europese gebruikers van Android, het mobiele besturingssysteem van Google, krijgen de keuze om extra zoekmachines of browsers te installeren. Het bedrijf antwoordt daarmee op een Europese boete.

Google voegt wijzigingen door aan Android, zijn mobiel besturingssysteem, in Europa. Dat maakt het bedrijf donderdag bekend op zijn blog.

De ingreep komt er na de monsterboete van 4,3 miljard dollar die de Europese Commissie vorig jaar in juli uitdeelde aan de zoekgigant. Europa oordeelde dat Google zijn dominante positie op de markt van besturingssystemen (met een wereldwijd marktaandeel van rond 80 à 85 procent) misbruikte om smartphonefabrikanten eisen op te leggen inzake zoekmachines en browsers. 

Populariteit

Smartphonefabrikanten moesten bijvoorbeeld Google Search en Google Chrome pré-installeren. Google biedt Europese Android-gebruikers nu meer keuze. Er komen twee nieuwe schermen in Googles Play Store. Daar kan een gebruiker andere zoekmachines of internetbrowsers kiezen, naast de al geïnstalleerde. Er komen vijf opties, de geïnstalleerde inclusief. 

De vijf aangeboden opties zullen gekozen worden op basis van populariteit, afhankelijk van het aantal downloads per land. De opties zullen lukraak gerangschikt worden. Bij het downloaden van een nieuwe zoekmachine krijgt de gebruiker ook de keuze om zijn standaard zoekfunctie in de browser te veranderen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud