Google raakt Apple waar het pijn doet

Google richt zijn pijlen op Apple. ©AFP

Google pronkte dinsdag op zijn jaarlijkse technologiefestival I/O met alles wat concurrent Apple niet heeft: een erg goedkope smartphone en een krachtige virtuele assistent.

'Deze smartphone is van een stevige kwaliteit, maar voor een prijs die je zal appreciëren.’ De zoekgigant Google opende dinsdag op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie I/O op het hoofdkantoor in Mountain View de aanval op Apple, zijn buur uit Cupertino.

De Tijd in de Valley

Wat hebben de technologiereuzen voor ons in petto? Ze geven het zelf prijs op hun ontwikkelaarsconferenties begin mei. Facebook trapt de spits af op 30 april in San José, Google volgt op 7 mei in Mountain View. De Tijd-journalist Pieter Haeck is er telkens bij. 

Dat is opmerkelijk. Google staat niet echt bekend voor zijn hardware, Apple is er toonaangevend in. Google probeert het tij te keren met een nieuwe goedkope smartphone, de Pixel 3A. De techreus claimt dat die de straffe camera van de duurdere broer Pixel 3 overneemt, maar tegen een lagere prijs (399 dollar, tegenover 799 voor de Pixel 3).

'Phone X'

Google vergeleek in de presentatie enkele voorbeeldfoto’s van de Pixel 3A met die van een niet-gedefinieerde Phone X. Het was een duidelijke uithaal naar de iPhone XS, de premiumsmartphone van Apple die bijna 1.000 dollar kost. Het ging er als zoete koek in bij het publiek in het Shoreline Amphitheatre.

De aanval komt er op een moment dat Apple onder druk staat in zijn lucratieve smartphonedivisie. In het jongste kwartaal puurde Apple 31,05 miljard dollar uit de verkoop van iPhones, wat 17 procent minder is dan in hetzelfde kwartaal het jaar voordien. Apple komt traditioneel in het najaar met een nieuwe reeks iPhones.

Assistant

De smartphonegigant koketteert tegenwoordig met de uitbouw van zijn dienstentak. Er zijn wereldwijd 1,4 miljard actieve Apple-toestellen, die allemaal afnemer kunnen zijn van de groeiende poot Apple-diensten, zoals de muziekstreamingdienst Apple Music of de betaaldienst Apple Pay.

Maar Google moet met zijn mobiel besturingssysteem Android niet onderdoen, merkte het gisteren fijntjes op. Android, dat openlijk beschikbaar is voor alle smartphonefabrikanten, draait wereldwijd op 2,5 miljard toestellen. Google ziet die als het ideale lanceerplatform voor zijn Google Assistant, de krachtige virtuele butler die het bedrijf ontwikkelde.

Siri

De antwoorden van de Assistant spelen steeds gesofisticeerder in op de specifieke noden van elke aparte gebruiker, beloofde CEO Sundar Pichai. Tot nog toe worstelde de Assistant met heel specifieke termen zoals ‘de verjaardag van mijn broer’ of ‘het huis van mijn ouders’. Die termen betekenen voor iedereen iets anders, wat de butler in de war bracht. Hij heeft beter leren omgaan met context.

Google vergeleek enkele voorbeeldfoto’s van de Pixel 3A met een Phone X, een duidelijke uithaal naar de iPhone X van Apple.

Een indrukwekkende productdemo, waarin de Assistant erg specifieke foto’s opzocht, een huurauto boekte en een e-mail verstuurde, ontlokte het nodige ontzag. Maar Google zet er zich vooral mee af tegen Siri, de digitale assistent van Apple. Over Siri is de consensus dat er nog werk aan is.

Google positioneerde zich ook met opgedreven privacy-instellingen. Je kon al ‘incognito’ surfen in Google Chrome, maar het bedrijf breidt die functie nu uit naar Google Maps, zijn veelgebruikte kaartenapp, en de zoekmachine Google Search. Voor de notoire dataverzamelaar Google is dat een grote stap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud