Google-rivalen kunnen plekje op Android-scherm claimen

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager bedacht Google al drie keer met een boete. ©AFP

Google gaat zijn concurrenten meer mogelijkheden geven om een plekje te veroveren binnen Android, het mobiele besturingssysteem van het bedrijf. Dat meldde de zoekgigant in een blog.

Het reageert daarmee op de boete die de Europese Commissie in juli vorig jaar oplegde. Europa oordeelde dat Google de dominante marktpositie van Android misbruikte om zijn eigen zoekmachine te bevoordelen. Google zou aan smartphonefabrikanten gevraagd hebben dat ze de zoekmotor van Google vooraf zouden installeren.

Google ontwikkelde een nieuw keuzescherm, dat gebruikers in Europa te zien krijgen als ze een nieuwe smartphone of tablet installeren. Het scherm geeft de gebruiker de keuze tussen de verschillende aanbieders van zoekmachines. Wat de gebruiker daar kiest, wordt de standaard op het Android-beginscherm en binnen browser Google Chrome.

Alternatieven

In een voorbeeld van het keuzescherm doken bijvoorbeeld de namen van Qwant, Ecosia en Yahoo op als alternatieven voor Google. De uiteindelijke keuzes zullen variƫren per land. Google zal het nieuwe scherm vanaf het voorjaar van volgend jaar uitrollen. Bedrijven die een zoekmotor aanbieden kunnen vanaf vandaag appliceren voor een plekje in het keuzemenu.

Eerder dit voorjaar had Google al een aantal ingrepen aangekondigd voor meer keuze binnen Android. Het bedrijf rolde toen de optie uit om extra zoekapps of extra internetbrowsers te installeren. Als een zoekapp of browser een update krijgt, komt er de optie om andere apps van dezelfde soort te installeren.

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager deelde de afgelopen jaren drie maal een miljardenboete uit aan Google voor misbruik van de dominante marktpositie binnen shoppingtool Shopping, Android en het advertentiesysteem AdSense.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud