Advertentie

Google scant je oude foto's

Google verandert de camera van een smartphone in een scanner voor oude analoge foto's. ©Bloomberg

De zoekgigant Google lanceert de app Photoscan, waarmee u analoge foto’s kan digitaliseren. Al is het ook een lepe truc om u richting Google’s fotoapp te lokken.

Iedereen heeft ze: de dozen propvol analoog genomen foto’s uit lang vervlogen tijden, die op zolder stof staan te vergaren. Een keer per jaar haalt u ze boven bij de kerstdis, maar voor de rest van het jaar hebt u het te druk met die duizenden andere foto’s, genomen met uw blinkende smartphone.

Google wil daar nu op inspelen met een nieuwe op zichzelf staande app: de Photoscan-app. Met de app kan u analoge foto’s digitaliseren via de camera van uw smartphone. U legt eerst de oude foto binnen het frame van je smartphone-camera. Daarna verschijnen er op het beeld van de app vier punten, die je moet ‘afvinken’. Je richt je camera dus even naar linksonder, linksboven, rechtsonder en rechtsboven.

Google demonstreert hoe Photoscan werkt.

De app kan op die manier de randen van de foto leren kennen, een eventuele glans van de foto filteren en het perspectief van de foto inschatten. Relatief snel daarna staat er al een digitale kopie van die genânte jeugdfoto op je smartphone.

Google Photos

Een test leert dat de app vrij intuïtief is, maar je niet van enkele eigen ingrepen achteraf ontslaat. Zo is de randdetectie veel te streng, waardoor er regelmatig een hele reep aan de zijkant van je foto afvalt. Dat kan je wel corrigeren met de functie ‘hoeken aanpassen’.

Google wil zich met de app profileren in de concurrentiële foto-markt. Anderhalf jaar geleden lanceerde het Google Photos, een toepassing waarin gebruikers gratis ongelimiteerd foto’s kunnen opslaan. De zoekgigant liet ook zijn steeds slimmer wordende algoritmes los op Photos: de app kan zelf objecten detecteren in foto’s en op bevel foto's met het gevraagde object laten zien.

Met de Fotoscan-app zet Google nu nog eens de schijnwerpers op Google Photos. Wie een oude foto inscant, kan die vanuit de app met een klik in de Google Photos-app opslaan. De app staat open voor zowel Android- als iOS-gebruikers, van het concurrerende Apple. Eerder dit jaar, in mei, maakte Google bekend dat Photos 200 miljoen gebruikers telde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud