Advertentie

Guardsquare ziet oprichtster Heidi Rakels vertrekken

Heidi Rakels nam begin oktober nog de trofee van Scale-up van het Jaar in ontvangst. ©Kristof Vadino

De ex-topjudoka en softwareprogrammeur van opleiding richtte het Leuvense softwarebedrijf vier jaar geleden op met haar partner Eric Lafortune.

Rewind naar 8 oktober, in het Auditorium 2000 op de Heizel. Onder luid applaus krijgt Heidi Rakels van Vlaams minister-president Jan Jambon de trofee van Scale-up van het Jaar voor Guardsquare.

Dat succesvolle bedrijf heeft ze vijf jaar geleden samen met haar partner Eric Lafortune opgericht die technologisch directeur (CTO) is. CEO is Roel Caers.

Ik heb het volste vertrouwen dat Guardsquare enorm goed geplaatst is voor de toekomst.

Heidi Rakels
Oprichtster Guardsquare

Twee maanden later meldt het Leuvense softwarebedrijf dat zijn voorzitter Rakels opstapt. De reden voor het vertrek van de ICT Woman of the Year (2019) wordt niet gemeld. Rakels zegt in het persbericht trots te zijn op wat het bedrijf heeft neergezet. 'Ik heb het volste vertrouwen dat Guardsquare enorm goed geplaatst is voor de toekomst.'

Het softwarebedrijf beveiligt ruim 4 miljard mobiele apps. Klanten zijn mondiale spelers in de financiële sector en de media.

Maal drie

De fintechpionier Jurgen Ingels, financieel directeur van Guardsquare, ontdekte vijf jaar geleden het bedrijf als een ruwe diamant, investeerde erin en zette er een groeiturbo op. Tussen 2014 en 2018 groeide het fors. De voorbije drie jaar ging de omzet maal drie.

Begin dit jaar verkochten de oprichters de meerderheid van hun bedrijf voor 29 miljoen dollar aan de Amerikaanse investeerder Battery Ventures. Dat 35 jaar oude durfkapitaalfonds uit Boston moet Guardsquare helpen groeien in de VS.

100 miljoen

De ambities zijn groot. Over vijf jaar mikt Guardsquare op een recurrente omzet van 100 miljoen dollar, tegenover 7 miljoen vandaag. Daar is jaarlijks een gemiddelde groei van 70 procent voor nodig. In tegenstelling tot veel andere start-ups en scale-ups is Guardsquare van in het begin winstgevend. De brutobedrijfswinst bedraagt 2 miljoen dollar.

Rakels is bij de brede bevolking bekend als voormalig topjudoka, die in de jaren 90 meervoudig Belgisch kampioen was en brons haalde op de Olympische Spelen in Barcelona in 1992. Ze stopte in 2004 met topsport en begon een carrière als ondernemer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.