Het WK op maat: zie Lukaku vanuit alle hoeken scoren

©RV DOC

Het WK Voetbal in Brazilië wordt het eerste grote evenement dat mobiele toestellen volledig omarmt. Met dank aan technologie van het Luikse EVS. De VRT-sportzender Sporza nam er een licentie op en laat de kijker thuis via een app zelf de regie in handen nemen. De app kan je vanaf vandaag downloaden.

Wil je Romelu Lukaku tegen Rusland de bal nog eens zien binnenkoppen vanuit het camerastandpunt vanachter de goal? Of volg je graag Eden Hazard de hele match door tegen Algerije? Of wil je wel eens timen hoe weinig trainer Marc Wilmots op de bank gaat zitten? Tot op vandaag is dat alles enkel te zien op de tientallen schermen in een grote regietruck langs het veld. De regisseur beslist welke beelden de kijker thuis te zien krijgt.

Maar daar brengt het beursgenoteerde EVS verandering in. Het Luikse bedrijf, wereldwijd hofleverancier van beeldservers in die regiewagens, maakt van uw living de regiekamer. Zijn contentmanagementsysteem C-Cast bundelt de beelden van meer dan 20 camera’s. Binnen een halve minuut na een belangrijke fase (doelpunt, grote kans, gele of rode kaart) zijn de beelden in het systeem - als replay of herhaling - beschikbaar. Per wedstrijd maken twee mensen die clips aan.

Daarnaast herbergt C-Cast de livestream van zes vaste camera’s: telkens één op elke topspeler en trainer van de twee teams, één die het spel van bovenaf in beeld brengt en tot slot een kanaal waar de spelfases met de nodige meetkundige figuren worden geanalyseerd.

C-Cast bestaat al een tijdje. Tijdens Euro 2012 was er al een beperkte test en de technologie werd ook al gebruikt voor de Franse en Nederlandse competitie, de Champions League en de Europa League. Maar toen duurde het langer vooraleer de clips beschikbaar waren en was er maar één vaste camera extra.

Het WK is de echte doop van C-Cast. Het is de eerste keer dat de tool op zo’n grote schaal wordt gebruikt. De wereldvoetbalbond FIFA verwacht 50 miljoen downloads. Meer dan 100 zenders uit 80 landen hebben een licentie genomen op C-Cast, en vervolgens in een app gegoten. In ons land gaat het om de VRT-sportzender Sporza, de RTBF niet. En in de buurlanden de NOS, TF1, BBC en ADR/ZDF.

U kan de Sporza-app gebruiken op smartphone of tablet. Op voorwaarde dat het besturingssysteem van het toestel minstens Android 4.0 of iOS 7.0 is – volgens Sporza dekt het daarmee zowat 85 procent van de Belgische mobiele markt.

Wie de app gebruikt buiten bereik van een draadloos netwerk (wifi) – in de auto, trein of op een terras – heeft volgens Sporza voldoende aan een 3G-verbinding (mobiel internet). Leverancier EVS waarschuwt dat een te kleine bandbreedte problemen kan geven.

De app is gratis te downloaden in Google Play en iTunes. Hij wordt deels betaald met reclame-inkomsten – van onder meer goksite Unibet. De advertenties verschijnen enkel in de vorm van banners of pop-ups, de live streams en herhalingen worden niet onderbroken.

De beelden in de Sporza-app kan u wegens de auteursrechten enkel in België bekijken. Op (zaken)reis buiten België kan u wel de apps van onder meer de NOS, TF1 en BBC gebruiken – tenzij u uw toestel via een achterpoortje een Belgisch IP-adres geeft.

Meer info op Sporza.be

Al hun kijkers krijgen een full option second screen ervaring. Ze kunnen met hun smartphone of tablet zelf beslissen hoeveel keer ze een herhaling bekijken, vanuit een camerastandpunt naar keuze. En ondertussen houden ze ook een half oog op de topspelers, trainers en de analyse van de fases. En kunnen ze in de app commentaar geven via Twitter en andere sociale media.

C-Cast biedt voorts ook ruime informatie over de ploegen, gaststeden en stadions en de mogelijkheid om teams te vergelijken op basis van allerlei statistieken, bijvoorbeeld Thibault Courtois versus de Spaanse goalie Iker Casillas.

Sporza heeft het whitelabelproduct van EVS bovendien verrijkt met eigen content: interviews, beelden van de trainingen, een reportage over de meegereisde supporters, een grap van presentator Karl Vannieuwkerke tijdens de WK-show. De app steekt vanaf vandaag gratis in de app stores van Google (Play) en Apple (iTunes). Alle toeters en bellen gelden overigens voor alle WK-wedstrijden, en dus niet enkel voor die van de Rode Duivels. Naast de vele extra’s kan u via de app ook de gewone livestream bekijken.

Het is de eerste keer dat de VRT zich aan zo’n digitaal project waagt. De tiende verjaardag van Sporza dit jaar is een ideaal moment. ‘In plaats van in onze programma’s enkel terug te blikken, willen we ook tonen dat we mee zijn met de technologie’, zegt producer Maarten Geens. Sporza stelde vast dat 80 procent van de topwedstrijden van de Duivels online op tablet of smartphone werden bekeken.

Logisch, er worden almaar minder computers en laptops verkocht en almaar meer smartphones en tablets. Zeker voor jongeren is de televisie lang niet meer het belangrijkste scherm.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud