Instagram geeft u zicht op uw verslaving

Tienermeisjes nemen in New York een selfie voor op Instagram. ©AFP

Fotodeelapp Instagram, eigendom van Facebook, gaat zijn gebruikers vertellen hoe veel tijd ze spenderen binnen de app.

Voor gebruikers van Instagram staat er een nieuwe functie in de steigers. Dat schrijft de toonaangevende technologiesite TechCrunch na ontdekkingen van enkele app-ontwikkelaars.  

In de programmeercode van Instagrams app voor Android, het besturingssysteem van Google, zit een functie verborgen die 'Gebruikersinzichten' heet. Het moet Instagrammers informatie geven over hoeveel tijd ze spenderen binnen de app. 

Positief

De functie is nog niet publiek, waardoor verdere details ontbreken. Zo is het niet duidelijk welke soort statistieken de gebruiker te zien krijgt. Maar het staat vast dat de cijfers voor behoorlijk wat Instagrammers confronterend kunnen zijn. Instagram telt 500 miljoen gebruikers die dagelijks actief zijn. 

Elke tijd moet positief en bewust gespendeerd zijn.
Kevin Systrom
CEO Instagram

Instagrams CEO, Kevin Systrom, bevestigt op Twitter dat het bedrijf aan een dergelijke functie werkt. 'Elke tijd moet positief en bewust gespendeerd zijn', tweet Systrom. 'Begrijpen hoe online tijd mensen be├»nvloedt is belangrijk en het is de verantwoordelijkheid van bedrijven om daar eerlijk over te zijn. We willen deel van de oplossing zijn. Ik neem die verantwoordelijkheid serieus.' 

Aandacht

De fotodeelapp, die al sinds 2012 in handen is van Facebook , treedt zo in de voetsporen van Google. De zoekgigant kondigde vorige week op zijn ontwikkelaarsconferentie I/O aan dat de volgende versie van Android een dashboard zal bevatten waarop zal worden weergegeven hoe vaak je je smartphone gebruikt. Je kan ook tijdslimieten instellen. 

De initiatieven Google en Instagram zijn een reactie op Time Well Spent, de beweging die ex-Googler Tristan Harris vorig jaar in het leven riep om een halt toe te roepen aan internetdiensten die al onze aandacht opslorpen. 

Of er soortgelijke functies ingebouwd worden bij de andere apps van Facebook - de Facebook-moederapp en berichtendiensten WhatsApp en Messenger - is niet duidelijk. Facebook-topman Mark Zuckerberg maakte wel al duidelijk dat hij zich meer wil richten op 'betekenisvolle sociale interacties'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content