Advertentie

‘Internet of Things bedreigt onze privacy'

Audi Prologue, op de jaarlijkse CES in Las Vegas ©EPA

Technologiebedrijven moeten meer doen om de privacy van consumenten te beschermen nu steeds meer gebruiksvoorwerpen, van koelkasten tot auto’s, een internetconnectie krijgen. Dat zegt Edith Ramirez, topvrouw van de Amerikaanse consumentenwaakhond FTC.

Edith Ramirez, voorzitter van de machtige Amerikaanse consumentenwaakhond FTC (Federal Trade Commission), kon geen betere plek uitkiezen dan de prestigieuze Consumer Electronics Show in Las Vegas om aan te kondigen dat haar organisatie de opkomende industrie van het ‘Internet of Things’ (IoT) onder de loep neemt. De stemming op de jaarlijkse technologiehoogmis is dit jaar ietwat bedrukt nu de verkoopcijfers van smartphones, tablets en PC’s aan het slabakken zijn. Daarom zet de industrie fors in op het ‘Internet of Things’, dat de sector een nieuw elan moet geven.

Maar dat ‘Internet der Dingen’, de verzamelnaam voor de trend om gebruiksvoorwerpen uit te rusten met een internetverbinding om ze extra functionaliteiten te geven, bedreigt de veiligheid en de privacy van consumenten, zo sprak Ramirez de techbonzen gisteren toe.

Onze privacygevoelige gegevens mogen niet te grabbel worden gegooid voor de kleine kans dat een bedrijf er in de toekomst een lucratief gebruik voor vindt.
Edith Ramirez
Topvrouw FTC

‘De potentiële voordelen zijn immens, maar dat zijn ook de risico’s’, zei Ramirez. ‘Vandaag is er een opportuniteit om ervoor te zorgen dat de nieuwe technologieën ontwikkeld worden zodat de privacy van de consument beschermd wordt.’

Technologiegiganten als Samsung en Lenovo, maar ook een rist start-ups lanceren op CES nieuwe producten met sensoren die data van gebruikers verzamelen of die het mogelijk maken om vanop afstand gebruiksvoorwerpen te gaan besturen. Yoon Boo-Keun, de CEO van het Koreaanse Samsung verwacht dat ieder toestel dat de elektronicareus binnen vijf jaar produceert, een internetconnectie zal hebben.

Die trend betekent dat de technologiebedrijven binnenkort over omvangrijke data over het leven van hun klanten zullen beschikken. ‘In de niet zo verre toekomst zullen veel, zo niet alle aspecten van ons dagelijks leven digitaal geobserveerd en bewaard worden’, stelt Ramirez. ‘Die immense hoeveelheid data zal een ‘diep persoonlijk en ontstellend compleet’ beeld van elk van ons schetsen.’

Ramirez is hevig voorstander van het principe ‘privacy by design’, waarbij privacylimieten van in het begin in een product worden ingebouwd, in plaats van achteraf als een soort bijkomstigheid. Een ander stokpaardje van haar is ‘data minimization’. Technologiebedrijven zouden maar enkel die gegevens mogen verzamelen die ze nodig hebben en ze vervolgens moeten verwijderen. Vandaag is de regel dat zowat alles verzameld en gestockeerd wordt, vanuit het idee dat er in de toekomst nog een nuttig gebruik kan voor worden gevonden. ‘Ik stel dat idee ter discussie’, zei Ramirez. ‘Onze privacygevoelige gegevens mogen niet te grabbel worden gegooid voor de kleine kans dat een bedrijf er in de toekomst een lucratief gebruik voor vindt.’

Bovendien wil ze dat technologiebedrijven meer doen om ervoor te zorgen dat al die nieuwe geconnecteerde gadgets veilig zijn voor hackers. ‘Ieder toestel met een internetverbinding kan worden gekaapt, en hoe meer toestellen met het internet verbonden zijn, hoe meer toegangspunten voor hackers.’

Proximus stapt in Internet of Things-alliantie

De telecomoperator Proximus is toegetreden tot de LoRa Alliance. Die alliantie, waar ook grote hardwarespelers als IBM en Cisco deel van uitmaken, moet leiden tot meer standaardisering in de wereld van het Internet of Things, machine-to-machine- en smartcitytoepassingen.

De LoRa Alliance (wat staat voor Long Range) werd aangekondigd op CES. Het Internet of Things is dit jaar het buzzwoord op de prestigieuze elektronicabeurs in Las Vegas. Tegenwoordig worden we overspoeld met geconnecteerde toestellen zoals wearables en domoticatoepassingen. Maar al die toestellen en applicaties maken nog geen gebruik van een gestandaardiseerde technologie die maakt dat ze vlot met elkaar kunnen communiceren. Ook qua beveiliging is het noodzakelijk dat er standaarden komen.

Naast Proximus vinden we ook telecomspelers als KPN, Bouygues en Swisscom terug in de LoRa Alliance.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud