Advertentie

Klokkenluider Google Assistant ontslagen

De virtuele butler Google Home, met daarin de spraakassistent Google Assistant. ©Shutterstock

De persoon in kwestie lekte meer dan duizend Nederlandstalige audiofragmenten, opgenomen door de spraakassistent Google Assistant, aan de VRT.

Begin juli bracht de VRT-nieuwsdienst aan het licht dat een onderaannemer in opdracht van Google Nederlandstalige audiofragmenten herbeluisterde.

De VRT-nieuwsdienst kreeg meer dan duizend Nederlandstalige audiofragmenten van een bron bij een onderaannemer van Google.

Het ging om fragmenten opgenomen door Google Assistant, de spraakassistent van het bedrijf. Die zit onder meer in Google Home, de luidspreker van het bedrijf, en helpt de gebruiker met muziek afspelen, informatie opzoeken en zo meer. 

De VRT-nieuwsdienst trok die conclusie op basis van meer dan duizend Nederlandstalige audiofragmenten, die het verkreeg van een bron bij de onderaannemer. Daar zat soms ook gevoelige of persoonlijke informatie bij, die eigenlijk niet bedoeld was voor de spraakassistent. De persoon die de fragmenten lekte, kreeg zijn ontslag bij de onderaannemer, vernam De Tijd. 

Herbeluisteren

Eerder deze week kondigde Google aan dat het zijn beleid rond het herbeluisteren van zulke fragmenten aanpast. Vlak na het uitbreken van het schandaal verdedigde het bedrijf zich al dat het herbeluisteren nodig is om de zelflerende algoritmen achter de Assistent slimmer te maken. 

De taalexperts herbeluisteren sowieso maar een beperkte set (0,2% van het totaal) aan fragmenten, stelt het bedrijf. Gebruikers kiezen er bij de installatie ook zelf voor als ze hun fragmenten willen laten herbeluisteren. Google belooft die keuze helderder weer te geven. De fragmenten verdwijnen ook automatisch na 'een aantal maanden'.

Google is niet het enige bedrijf dat audiofragmenten laat herbeluisteren om het algoritme achter de spraakassistent slimmer te maken. Ook Amazon en Apple passen het toe voor de optimalisatie van hun spraakassistenten, respectievelijk Echo en Siri.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud