column

Krant uit de toekomst

Digitaal nieuwsmanager

Soms is ook een papieren krant een artefact uit de toekomst. De Tijd van woensdag was zo’n gazet.

Op de voorpagina stond de heer Mark Zuckerberg van Facebook, die zich in Washington voor het Amerikaanse parlement moest komen verantwoorden over haatberichten, nepnieuws en manipulatie van kiezers door Russen. Binnen een paar jaar worden haatberichten tegengehouden door artificiële intelligentie (AI), was een van zijn beloftes.

Nog in die krant: een politieke discussie over onze identiteitskaarten. Mogen in de chip van die kaart vingerafdrukken van de houder worden opgeslagen? Hoe gaan we met die data om, wie krijgt er toegang toe en met welke middelen?

De documentaire ‘Do You Trust This Computer?’ doet je beseffen hoe cruciaal artificiële intelligentie is voor de toekomst van de mensheid.

Enkele pagina’s verder kwam ik Ant Financial tegen, de betaaldienstenpoot van de Chinese e-commercegigant Alibaba die megaveel geld gaat ophalen. De Chinezen doen alles per app: betalen, maar ook krediet opnemen bijvoorbeeld. Al die data van die gigantische markt worden naarstig gebruikt, want in China malen ze niet echt om privacy. Die datastroom is mee een reden waarom China snel vooruitgaat inzake artificiële intelligentie.

Op de buitenlandpagina’s kwam China terug in de berichtgeving over de handelsoorlog met de VS. China speelt zijn economie en technologie volop uit om een hoogtechnologische wereldmacht te worden en mikt daarbij op biotech, geavanceerde machinebouw, robotica en, jawel, artificiële intelligentie die door de overheid van strategisch belang wordt beschouwd. Eigenlijk hadden we die krant gerust De AI Tijd kunnen noemen.

Documentaire

Het toeval wil dat ik vorig weekend naar de documentaire ‘Do You Trust this Computer?’ van de filmmaker Chris Paine heb gekeken. De ondernemer en technoloog Elon Musk had zijn 21 miljoen volgers op Twitter gezegd dat ze er moesten naar kijken. De film werd ook een heel weekend gratis gestreamd (en staat nu nog gratis op YouTube). De documentaire is bijzonder flitsend, bevat een hele who’s who van AI-technologen en gaat over onderwerpen van sociale media over militaire drones, geneeskunde, de impact op de werkgelegenheid tot de vraag of machines ooit bewust kunnen worden.

Do You Trust This Computer? - Documentary

Het nadeel van zo’n ruim overzicht is dat het bijzonder oppervlakkig wordt en het niveau van soundbytes nauwelijks overstijgt. Toch blijf je na dat uur en twintig minuten versuft zitten met het besef dat de ontwikkeling van intelligente machines een van de cruciale uitdagingen voor de mensheid is. We gaan nog veel edities van De AI Tijd zien verschijnen. We beseffen volgens de film van Paine nog te weinig in welke mate AI al een realiteit is - denk aan de zoekmotor van Google, de nieuwsfeed van Facebook, autonome voertuigen, herkenning van geluid en beeld, geneeskundige toepassingen.

De film toont zowel de hoop die wordt gesteld in de geneeskundige toepassingen, als de vrees over de militaire applicaties en het ontstaan van een niet-menselijke superintelligentie. Technologie op dat niveau hangt ook samen met strategische overwegingen. Je kan nu wel zeggen dat beslissingen op het slagveld over mensenlevens uiteindelijk door mensen moeten worden genomen. Maar wat als de tegenstander AI wel de vrije hand laat en daardoor systematisch sneller en efficiënter is in een beslissend conflict? Ook zonder filosofische discussies over de aard van het bewustzijn zijn er vraagstukken waar experts ’s nachts terecht van wakker liggen.

Debat

Er is geen tijd te verliezen om na te denken over de implicaties van artificiële intelligentie, en dat nadenken gebeurt ook, alleen is het grote publiek zich er nauwelijks van bewust en zijn er nauwelijks of geen politieke debatten over.

De discussies over gebruik en misbruik van data zijn een goed begin om daar verandering in te brengen. Maar we moeten het ook hebben over de aard van kunstmatige intelligentie, een technologie die tot verbluffende resultaten komt zonder dat zelfs de specialisten nog precies begrijpen hoe. De vraag is hoe we met die technologie onze menselijke intelligentie kunnen vergroten, eerder dan ze te vervangen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud