KU Leuven krijgt nieuwe supercomputer

Een supercomputer waarmee bitcoins worden geproduceerd ©AFP

KU Leuven en Hewlett Packard Enterprise installeren een nieuwe supercomputer 'Genius'. Deze computer heeft meer kracht en geheugen dan 20.000 smartphones samen.

Met 'Genius' heeft de KU Leuven een nieuwe high-performance unit (HPU), oftewel supercomputer, erbij. Hewlett Packard Enterprise koos de Leuvense universiteit als thuisbasis voor de installatie naar eigen zeggen omdat de KU Leuven de vijfde meest innovatieve universiteit van de wereld is. De supercomputer is in samenwerking met de universiteit ontwikkeld om meer artificiële intelligentie toepassingen te kunnen uitvoeren. Maar naast de onderzoekers van de universiteit kan ook de industriële wereld gebruik maken van de nieuwe aanwinst.

Overal AI

De HPC, met haar krachtige GPU-processoren (Graphics Processing Units), zal een belangrijke rol spelen voor AI. Volgens Jan Ooghe, vicecoördinator van Vlaamse Supercomputer Centrum, heeft AI voor onderzoekers enorm veel potentieel. 'Binnen heel wat onderzoeksdomeinen zijn er enorm veel toepassingen te vinden.

Denk maar aan economische wetenschappen. De supercomputer kan op een efficiënte en effectieve manier een gigantische hoeveelheid historische data, bijvoorbeeld de prijzen van aandelen, verwerken', vertelt Ooghe. Genius kan dan evoluties voorspellen en nieuwe economische modellen opzetten.' Andere toepassingen zijn te vinden in fysica, chemie en moleculaire modellering, klimaatstudies...

20.000 smartphones

De totale kost van de investering is twee miljoen euro en is gefinancierd met het geld van de Vlaamse overheid. 'De UHasselt en de KU Leuven hebben de supercomputer samen aangekocht met behulp van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), maar ook andere universiteiten mogen er gebruik van maken', zegt Ooghe. Over heel Vlaanderen kunnen wetenschappers binnenkort de kracht van 20.000 smartphones tegelijkertijd aanschouwen.

Dankzij de krachtigere grafische kaart is Genius bij de grootste in Europa: enkel in Zwitersland staat een nog krachtigere computer. 'Leuven heeft nu een van de krachtigste academische AI-computers in Europa', aldus Ooghe.

De supercomputer is al bijna operationeel: in juni zijn de laatste testen en daarna kan Genius al zijn rekenkracht tonen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud